Dr. Körömi Gabriella PhD: Irodalmi ellenutópia és filmes adaptációja

IRODALOMRÓL, NYELVRŐL - KORSZERŰEN
ELŐADÁSOK AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIHEZ IRODALOMBÓL ÉS MAGYAR NYELVBŐL
Az Eszterházy Károly Egyetem tanárainak korszerű szemléletű előadásai az érettségire készülő diákok mellett minden, az irodalom és a nyelv iránt érdeklődő látásmódját gazdagítják.

Az előadás címe: Irodalmi ellenutópia és filmes adaptációja – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és François Truffaut: 451 Fahrenheit (1966)
Előadó: Dr. Körömi Gabriella PhD, főiskolai docens, EKE

Időpont: 2018. március 27., kedd 16 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Az előadás irodalom és filmadaptáció viszonyát szöveg és értelmezés kapcsolatának analógiája mentén mutatja be Ray Bradbury kultikus regénye, valamint François Truffaut azonos című filmje apropóján. Az irodalmi mű és filmes adaptációja közötti különbségek vizsgálata a Fahrenheit 451 esetében különösen izgalmas, hiszen a regény a könyv fontosságáról, szerepéről és szeretetéről szól. Bradbury olyan disztópikus világot mutat be, ahol az olvasás tiltott tevékenység, a könyvek veszélyesek, az olvasó közellenség. Az előadás arra is keresi a választ, hogy milyen technikákkal viszi vászonra ezt a diskurzust Truffaut, mit tud egy film megmutatni ember és könyv kapcsolatáról, a könyvről mint tárgyról, a könyvégetésről.