Mi újság Elek Apó? - 4. A feladat

4. Kevés író neve forrott annyira össze egy újsággal, mint Benedek Eleké a Cimbora újsággal.

A Cimbora és Elek apó közös története 1922-ben kezdődött. Nagy lelkesedéssel, odaadással szerkesztette, de jelentős mértékben írta is a Cimborát – erről az emberfeletti munkáról tanúskodnak levelei. A megjelenés nyolc esztendeje alatt sikerült tekintélyével, szervezőmunkájával a kereken százra becsült munkatársi gárdába megnyernie a legjobb erdélyi tollforgatókat.

A Cimbora legfontosabb rovata az Elek nagyapó üzeni volt. Közvetlen, családias hangon gyermeklevelek ezreire válaszolt, tanácsokat adott, buzdított, bátorított és mindvégig nevelt, gyermeket és szülőt emberségre, hazaszeretetre egyaránt:

Ennek az újságnak minden sora egy szent célt szolgál: nemesen, emberségesen gondolkodó, művelt magyarokká nevelni titeket”.

Az utolsó lapszám 1929-ben jelent meg. Több ízben is történt kísérlet a Cimbora újjáélesztésére Benedek Elek halála után. 1937–40 között Új Cimbora címen jelent meg, majd 1990-92 és 1994-től napjainkig működik Cimbora néven gyermekeknek szóló irodalmi lap Erdélyben.

 A/ 1973—ban szintén Cimbora címen indult egy gyerekeknek szóló műsor a médiában is. Mi volt ez a műsor? Kattints a helyes válaszra!

a, TV-műsor                       b, rádióműsor                  

c, vetélkedő                       d, TV-játék