Hírlevél hamvazószerdán

Legutóbb még a farsangi ünnepkör apropóján küldtünk híreket a könyvtár falai közül, a mai napon pedig már egy újabb időszak veszi kezdetét.  Az idei nehéz „pandémiás” tél lassan véget ér, és most talán minden eddiginél jobban várjuk a megváltó tavaszt! A legfontosabb tavaszi ünnepünket megelőző időszak a nagyböjt időszaka. Vallási hovatartozástól függetlenül minden kedves olvasónknak ajánljuk az alábbi gyűjteményt, mert a mai furcsa világunkban talán még fontosabb, hogy rendezzük kusza gondolatainkat.
(Fotó: Nagyböjti hunyor)

Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes a bennünk élő csodák felszínre hozására buzdít:

„A titok, a csoda benned van! A nagyböjt szent idejében még inkább, mint máskor. Felszínes csapongások, üres lötyögések helyett, magadba kell mélyedned, hogy felfedezd a lelkedben rejlő értékeket. Merülj el a csendben! Csodálatos érzés ott bent meghallani a verset, meglátni a festményt, a képletet, a megoldást, és szépen vázlatokat készítve, lassan világra szülni azt. A gondolat, mely nemcsak neked fontos, ott bent, bensődben kezd körvonalazódni. Még csak dereng, de te érzed, hogy belőled kikívánkozik. S mint a bányász a föld mélyében, a sötétben egyedül dolgozol, megfogod, megfogalmazod, a felszínre hozod, hogy megajándékozd vele a világot. Csodálatos érzés az igazi érték, a szellemi kincs szülőjének lenni, amely tulajdonképpen nem egyéb, mint a meghallgatott imáikra adott isteni válasz.”


A nagyböjt nem feltétlenül a bizonyos ételekről való lemondást jelenti, más módon is lehet testünket és lelkünket „méregteleníteni”. Ehhez ajánl kreatív ötleteket, javaslatokat a következő oldal: https://777blog.hu/2017/03/03/25-kreativ-otlet-nagybojtre/


A Szent Mauríciusz Monostor bencés szerzetesei meglepő módon hangolnak a nagyböjtre. Különleges zenei listát állítottak össze, amelyben változatos zenei stílusú előadók dalait hallgathatjuk meg: https://www.youtube.com/playlist?list=PLFmUgZRlM1CelfimE6EFglwq2FHXvq0GW


„Böjt idején tilos volt a bál, a mulatság, de még a lakodalom is. A fiúk csoportosan végzett játékokkal (labdázás, dobó játékok, bigézés, mancsozás) váltották ki, a lányok bújós-vonulós, karikázós táncokat jártak.” Ilyen és ehhez hasonló érdekes néprajzi adatokkal szolgál a nagyböjtről és a húsvétról a Göcseji Múzeum alábbi bejegyzése:
https://gocsejimuzeum.hu/muzeum-iskola-szertar/gocsej-vilaga-nagybojt-husvet

Hírlevelünk végén fogadják szeretettel útravalóul Pilinszky János gondolatébresztő írását, Tél és tavasz közt címmel.

„Hogy tél volt: az első tavaszias napsütésben derül csak ki igazán. A szokatlanul éles ragyogásban mintha tussal húzták volna ki a téli utcák rajzát, mindent szürkének, fáradtnak és gyűröttnek látunk. Vállunkon mázsás a télikabát; a kirakatok üvegét mintha sűrű por lepné; az utcák sárosak; arcunk színe valószínűtlenül sápadt és fehér. Vitaminhiány, mondjuk, klorofillhiány. S mindezt a tavasz előhírének ragyogásában tapasztaljuk meg először.

A természet újjáéledése a tél legszembetűnőbb külszíne, a természet halandóságának legszembetűnőbb burkán át közeledik felénk. Az égbolt vadonatúj kékjét kopár ágak rácsai fogadják.

S ugyanezt a képet mutatja a liturgikus év megfelelő időszaka, ha hasonlíthatatlanul mélyebb tartalmak színe alatt is. A nagyböjt komor gyászát a keresztény reménység emelkedő hullámai feszítik.

Valamikor a tanítványokat is a feltámadás öröme a halál legszembetűnőbb jegyei közt érte. A sírbatétel, a keresztlevétel kopár tényei után. A halál mozdulatlansága után, mi őket is megbénította, halott Mesterükhöz hasonlítva őket. Nem lázadoztak, még csak nem is panaszkodtak. Egyszerűen tovább szerettek. Tovább szerették a halottat, kit életében talán nem mindig tudtak követni.

S itt – a szeretet e „sötétjében” – veszik hírül, hogy akit szeretnek: föltámadott. Szakasztott úgy, ahogy azóta is egyedül itt, a szeretet csendjében, „sötétjében” tapasztalhatja meg ki-ki közülünk a föltámadás fokozhatatlan intimitását, mivel ez a feltámadás véghetetlenül csendes, s akár a tanítványokra az első húsvét hajnalán, azóta is szinte észrevétlenül köszönt ránk.

Csendesen, mivel isteni, és észrevétlenül, mivel mindennél hatalmasabb.”

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: