Huszti Gergely – Mesteralvók hajnala; Mesteralvók viadala

(Ifjúsági fantasy)

Mesteralvók hajnala


Egykor a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket... azóta az álomtalan álom szedi áldozatait.
Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül.
A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.

Forrás: moly.hu

„A Mesteralvók hajnala ugyan ifjúsági fantasy (egyben portál fantasy is, amennyiben az egyik szereplő mivilágunkbéli, de átkerül egy másik helyre, ahol nagyon elcsudálkozik), de van benne annyi életbölcsesség, finomság és izgalom, hogy bátran merem ajánlani bárkinek, kortól függetlenül, aki értékeli a szépen megírt, ízes szövegeket és/vagy a kalandos történeteket. Sajnos a könyv egy orbitális cliffhangerrel ér véget (George R.R. Martin megtanított rá, hogy utáljam az ilyesmit), szóval tűkön ülve várom a második, egyben elvileg befejező részt.”

http://ekultura.hu/2019/07/31/huszti-gergely-mesteralvok-hajnala

Forrás: Uzseka Norbert, ekultura.hu

2019-ben az Év Ifjúsági Könyv írója díj nyertese Huszti Gergely: A Mesteralvók hajnala című könyvével.

Mesteralvók viadala

 

Miután Korhosból mágikus úton elrabolták a mesteralvók csontjait, a városokat ismét háború fenyegeti. A Márvány Horda élén Asa Zufar áll, akit egy titokzatos tanácsos is támogat. Vulgarus fejére vérdíjat tűztek, azonban a részeges cellariusnak és maroknyi csapatának meg kell találnia az élőszent földi megtestesülését, mielőtt az ellenség lelne rá. Miló egy titok nyomába ered, ami a Setét Vadkan sozóihoz vezeti a fiút. Miközben minden vágya, hogy végre hazajusson, egy átok akár örökre megakadályozhatja ebben. Admira csak most kezdi megismerni újdonsült erejét. Vajon az eszére, vagy a szívére hallgat, ha választania kell Maurice és Milán között?
A három szál összefonódik, a végső viadal elkerülhetetlen, de kinek az oldalán állnak a mesteralvók? Kiből lesz áruló, ki áldozza fel magát társaiért, és mennyit ér a barátság és a szerelem ott, ahol sötét erők uralják a világot.

Forrás: moly.hu

Domány Katalin (Gabo Könyvkiadó), 2020-ban az Ünnepi Könyvhét idején Huszti Gergellyel beszélgetett, a HUBBY Az Év gyerekkönyve Díj Ifjúsági kategóriában nyertes könyvéről és annak frissen elkészült folytatásáról:
https://www.youtube.com/watch?v=nEGjgzXP4Bo