Magyar Kultúra Napja

ÜNNEPI HÍRLEVÉL A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon írta meg a Himnuszt. Az Ady Endre Könyvtár ajtaja sajnos még zárva van, de mi az idei évben is megemlékezünk erről a szívünknek különösen kedves ünnepről. A jelenlegi helyzetben nem tudunk együtt lenni élő közösségként, de mindenképpen szeretnénk segíteni az ünneplésben. Az általunk ajánlott könyvek és adatbázisok remélhetőleg lehetőséget teremtenek az online térben a megemlékezésre.

 

Elsőként két könyvet szeretnénk ajánlani.

Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát, A Himnusz és a himnuszok kalandos élete című könyve állományunk friss tagja.

A rövid, de tartalmas mű a nemzeti himnuszokról – azon belül pedig Kölcsey művéről – közöl új és érdekfeszítő ismereteket.

Az alábbi videóban a szerző maga mutatja be könyvét:

https://www.youtube.com/watch?v=nJcJWygXdh8

 

Kozma László: Kölcsey Ferenc: Himnusz

„A Himnusz legismertebb, legtöbbször hallott költeményünk. Értelmezéséhez mégis több félreértés kapcsolódik: egyes bírálói úgy vélekedtek, hogy pesszimista, csak a múltbeli csapások miatt kesereg. Ennek épp az ellenkezője igaz: a Himnusz érett fővel, józanul, éles, kristálytiszta logikával teszi mérlegre a magyarság cselekedeteit, foglalja össze történelmünket, jelöli meg a bajainkból kivezető egyetlen utat – véli a piarista tanár-költő, Kozma László, aki legújabb könyvét Kölcsey költeményének szentelte.”

Forrás: KELLO

 

Adatbázisok

A Hungaricana közgyűjteményi portálon többek között képek, térképék, könyvek, levéltári anyagok között böngészhetünk.

https://hungaricana.hu/hu/

Az Europeana az európai archívumok, könyvtárak és múzeumok ezreivel együttműködve építi az európai kulturális örökség kincseit összegyűjtő adatbázisát. A magyar tartalom nagyon gazdag és érdekes!

https://www.europeana.eu/hu/collections

A Nemzeti Filmintézet nemrégiben indított egy streaming szolgáltatást, ahol előfizetéssel nézhetjük meg a magyar filmművészet legismertebb alkotásait.

https://www.filmio.hu/home

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: