Idegen nyelvi újdonságainkból ajánljuk - 2019. január

mrsdallowayVirginia Woolf: Mrs. Dalloway
Egy júniusi napon, az ötvenes éveiben járó Clarissa Dalloway fiatalkorában meghozott döntésével konfrontálódik. Vajon jól döntött-e akkor, amikor belement egy kényelmes házasságba, a sikeres politikus Richard Dalloway-jel, vagy sokkal romantikusabb, izgalmasabb, kalandokkal teli élete lett volna, ha másik lovagját, az éppen ezekben a napokban Indiából váratlanul hazatérő Peter Welsh-t választja?
„A létezés költészetének általános érzése” – ez hatja át Virginia Woolf 1925-ben megjelent regényét, amelyet azóta szép lassan a huszadik századi világirodalom legnagyobb remekműveinek sorába emelt az idő – és persze az olvasók, akik mindig valami újat fedezhetnek fel a középkorú asszony csapongó gondolataiban.
A varázsos tudatfolyamból kikerekedik még egy megejtő történet, egy volt első világháborús katonáé, aki hasztalan küzd életének lidérceivel. Érdekesség, hogy a Mrs. Dalloway ihlette Michael Cunningham Az órák című regényét.

japánGy. Horváth László: Japán kulturális szótár (2. kiadás)
Gy. Horváth László Japán kulturális szótára megismertet többek között a felkelő nap országával, annak népével, történelmével, szokásaival, művészetével. A szerző szócikkeiben példákkal segít teljes képet kapni ennek a különleges országnak a tágabb értelembe vett kultúrájával.
Az 1999-ben a Corvina Kiadónál megjelent első kiadáshoz képest jelentősen bővült a lexikon tartalma.
Az elmúlt közel 20 évben számos új fogalom született, melyek közül egyre több jut el hazánkba is. Ezernél több szócikk segít eligazodni ebben a különleges nyelvben, az étkezési szokásokban, tradíciókban. Megismertet látnivalókkal, művészettel, illemszokásokkal, történelemmel. És nem kerüli el a legkülönösebb furcsaságokat és érdekességeket sem.
A kötet nagyon jól felépített, átlátható, nem kell hozzá japánul tudni, hogy könnyen tájékozódhassunk benne. Tényszerű és tömör leírások jellemzik, a japán szavakat a Hepburn-féle átírással is olvashatjuk. Kiemelkedő művelődéstörténeti alkotás, mely mindenkinek kötelező, aki érdeklődik Japán sokszínűsége iránt. :)

hazáinkRitter György: Hazáink / Heimatländer
A könyv olyan emberek élettörténeteit mutatja be, akik átélői, tanúi voltak a második világháború utáni telepítéseknek.
Magyarországi németek, felvidéki és földmunkás magyarok ők, akiknek nagy része az állam szemében bűnösnek számított, és ezért elűzték őket szülőföldjükről, hogy egy számukra másikvilágban kezdjék újra életüket. A mű célja, hogy egy Buda környéki község szemszögén keresztül mutassa be a történéseket. A kötet áttekinti a nagypolitikát, majd azt a régiót, ahol ezek az események lezajlottak, illetve beszél a tanúk sorsáról.
A történelmi esszék témája az elveszett és megtalált haza története, amelyet ezek az emberek csak hazáiknak tudnak nevezni.
Kétnyelvű (magyar-német) kiadvány.

finnleíróMészáros Edit: A finn leíró nyelvtan alapjai
A könyv elsősorban a magyarországi finnugor szakos egyetemi hallgatók számára készült. Alapos és részletes áttekintést nyújt ezért a finnül tanulóknak is segítségére lehet, hiszen nem kapható más összefoglaló finn nyelvtan magyar nyelven.
Az érdeklődőknek az alábbi blogot is a figyelmébe ajánljuk.
http://finnkult.blogspot.com/p/finn-nyelvtan.html
 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: