Könyvajánló - 2016. június

Csapody Kinga: Szuper napom lett! Bp. Manó Könyvek, 2016.

Sziasztok! Hanka vagyok, és néha kicsit akaratos és morcos. Anyu szerint néha igazi kis duli-fuli. Aztán persze rájövök, hogy felesleges pukkancskodni, minden alakulhat nagyon jól, és lehet szuper a napom. Tudjátok mit nem szabad elfelejteni? Azt, hogy minden napban van valami jó! Ez a családi beszélgetőkönyv segítséget kíván nyújtani abban, hogy a közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben induljon el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó kipróbálni új dolgokat, miért nem kell félni mondjuk a fogorvostól, és miért fontos szót fogadni. Kívánjuk, hogy legyen ez egy kis mentőöv az óvodás évek és a dackorszak végtelennek tűnő napjaiban.

Nagy Katalin: A világ legrosszabb gyereke. Bp. Manó Könyvek, 2016. (Régi kedvencek)

A regény főszereplője, Kavics a világ legrosszabb gyereke. Legalábbis Nénike szerint, aki a szomszédban lakik, és ő vigyáz a kisfiúra, amíg a szülei haza nem érnek. Persze Kiskő Ambrus Kavics egyáltalán nem rossz, csupán olyan, mint minden nyolcéves: az unalmas uzsonnázás helyett szeretne lemenni az udvarra és a többi gyerekkel játszani. Igaz, van egy bökkenő: még nincsenek barátai. Ugyanis nemrég költöztek az új lakótelepre, és a lakatosműhely mesterén kívül senki nem akar vele szóba állni. Nagy Katalin, a regény szerzője kiváló ismerője a gyerekeknek, és azt is tudja, hogy a nehéz helyzetekben az őszinteség és a humor a legjobb segítség. 

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány. Bp. Manó Könyvek, 2016.

Borzas Füzike, Fürtös Bodza, Erdei Szamóca, Sáfrányos Szeklice néhányan e kötet szereplői közül. Ők, és társaik igazi vidám, cserfes, rakoncátlan királylányok, akik körül mindig történik valami izgalmas! A Csukás István-díjas Simon Réka Zsuzsanna legújabb kötete a tőle megszokott humorral, és szójátékokkal fűszerezett csodás nyelvezettel meséli el a tíz különleges királylány egy-egy vidám történetét. A kötetet Egri Mónika mosolyt fakasztó képei teszik teljessé.

 Timo Parvela,…: Kepler 62 – A játék. Bp. Pozsonyi Pagony, 2016.

A Föld erőforrásai fogytán vannak, egyre kevesebb embernek jut élelem és lakóhely. Az emberiség
küldetést szervez: a KEPLER62 bolygórendszerben találtak egy a Földhöz hasonló, lakható égitestet.
De vajon mi köze ennek a Kepler62 számítógépes játékhoz, amit állítólag senki sem tud végigjátszani? Ari és Joni, ez a mindenre elszánt testvérpár ­megszerzi a játékot, ami beszippantja a fiúkat... Vajon álom­világba vagy rémisztő lázálomba vezet az út az utolsó utáni szinten? Timo Parvela a finn ifjúsági irodalom legnépszerűbb szerzője, számos könyve jelent már meg magyarul is. A szépirodalomra és a kalandra éhes olvasók egyaránt kedvelik.

Francine Oomen: Léna titkai 2. Bp. Pozsonyi Pagony, 2016.

Léna körül az egész világ a feje tetejére állt, mióta a szülei elváltak. Apa elvárja, hogy Léna otthon érezze magát az új családjában, és barátkozzon az új testvéreivel, akikre rettenetesen féltékeny. Anya is új párra talál, aki egy elképesztően helyes és kedves mostohatesóval állít be Lénáékhoz. Vajon beleszerethet az ember a mostoha bátyjába? Theot, öreg barátját, akihez eddig minden bajban fordulhatott, kísértetek riogatják a parkban. Léna lelkét annyi gond és titok nyomja, hogy az már szinte elviselhetetlen. A szülei eleinte csak azt látják, hogy az ő aranyos kislányuk egyszerre szörnyű dolgokat művel, de aztán rájönnek: nemcsak a saját életüket kéne rendbe hozniuk, hanem Lénára is oda kell figyelniük! Léna lassan megbékél két új családjával, és megtalálja a helyét köztük.

L. M. Montgomery: Ezüst Erdő úrnője. Szeged, Könyvmolyképző, 2012.

Melyik romantikus lelkű lány vagy fiatal nő ne ismerné Anne Shirleyt (szigoran "e"-vel) a Prince Edward szigetről, akiről már a kezdet kezdetén tudható volt, hogy Gilbert Blythe lelkitársa?
Lucy M. Mongomery ezen regénye is ugyanezen a festői szépségű szigeten játszódik, most azonban egy új lánnyal ismertet meg bennünket, akiben sok Anne Shirleyhez hasonló tulajdonság lakozik, mégis teljesen más történetet mesél el nekünk. Azok, akik szerették Anne-t bizonyára Pattet is a szívükbe zárják majd.

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: