Könyvajánló - 2016. március

Christian Tielmann: Berci szerszámosládája. Bp. Manó Könyvek, 2016. (Barátom, Berci)

Vigyázat, ezermesterek! Ebben a könyvben mérünk, fűrészelünk, kalapálunk, gyalulunk és csavarozunk. Berci és Frici új házat épít a tyúkoknak. Nagyapa műhelyében minden szükséges szerszámot megtalálnak: fűrészt, kalapácsot, csavarhúzót, mérőlécet, fogót, szögeket... A szerszámos könyv emutatja a legfontosabb szerszámokat és használatukat izgalmas kihajtható fülecskékkel. Kicsi és nagy ezermestereknek, 3 éves kortól. 

Aldous Huxley: A varjak és a csörgőkígyó. Bp. Könyves Egér Kft., 2016.

Mi a teendő, ha a falánk csörgőkígyó újra és újra elrabolja a Varjúné tojásait? Szerencsére Bölcs Bagolynak mindig nagyszerű ötletei vannak. Hogy hogyan aratnak végül Varjúék teljes győzelmet a csörgőkígyó felett, kiderül Aldous Huxley, a Szép új világ írója, egyetlen gyerekkönyvéből. A magyar kiadás különleges atmoszféráját Máray Mariann illusztráció teremtik meg.

 Tóth László: Az ellopott nagymama és további régi-új mesék. Bp. Pesti Kalligram Kft., 2016.

Ez a gyönyörűen illusztrált mesekönyv a József Attila-díjas Tóth László legnépszerűbb meséinek áttekintő összefoglalása. Lenyűgöző, kaleidoszkopikus képe annak a színes mesevilágnak, képi és nyelvi teremtőerőnek és nem lankadó kísérletező kedvnek, mely a szerző több mint három és fél évtizedes gyermekirodalmi munkásságát jellemzi.

Charlotte Grossetete: Túlélőkönyv lányoknak. Szeged. Könyvmolyképző Kft., 2015.

Tudod, hogyan varázsolj magadnak hipp-hopp csinos frizurát és szép sminket? Hogyan bűvöld el a családod egy szuper salátával Hogyan válassz ajándékot a barátnődnek? Hogyan szervezz felejthetetlen házibulit? Hogyan vásárolj ügyesen és céltudatosan… Nem? Csak semmi pánik! Ezekre a kérdésekre és még rengeteg másikra is választ ad ez a vagány illusztrációkkal színesített, sokoldalú könyv. Tanácsai, tippjei segítenek minden helyzetben könnyen és sikerrel boldogulsz.

 Kalapos Éva: Massza. Bp. Manó Könyvek, 2016.

Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb.
Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem. Ráber Patrik kretén, nyomorék, nincs szüksége rá a világnak. Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt.
Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll.

Jason Fry, Cecil Castellucci: Star Wars - Mozgó célpont – Leia hercegnő kalandja. Bp. Kolibri Gyermekkönyvkiadó, 2015.

A Birodalom visszavág és az A jedi visszatér között játszódó történet középpontjában Leia hercegnő áll, akinek önfejű alakokból kell csapatot kovácsolnia, hogy egy fontos és titkos küldetést hajtsanak végre a Birodalom ellen.
A könyvben olyan információk is találhatók, amelyek a 2015. december 18-án mozikba kerülő VII. epizód, Az ébredő Erő történéseire, szereplőire utalnak.

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: