Könyvajánló - 2016. február

Fodor Sándor: Csipike. Bp. Manó Kiadó, 2015.

Ki ne ismerné Csipikét? A kedves, ám olykor zsémbes, öntelt vagyis mélységesen emberi tulajdonságokkal bíró törpét, aki azt gondolja, hogy tőle függ az erdő sorsa? Pedig, mint tudjuk, az égvilágon semmi nem múlik rajta. Vagy mégis. A kis törpe közkedvelt kalandjai elevenednek meg e kötetben, melyben végre együtt megtalálható az összes történet Csipikéről: Csipike, a gonosz törpe, Csipike és Kukucsi, Csipike a boldog óriás, Csipike és Tipetupa, Csipike és a Gonosz Ostoba.

 

Brenda Clarke, Paulette Bourgeois: Franklin focizik. Bp. Lilliput Kiadó, 2015.

Franklin, a kis teknős tud kettesével számolni és be tudja kötni a cipőfűzőjét, de még sok mindent kell megtanulnia, amíg nagy teknős lesz. Franklin mindig arról álmodik, hogy ő rúgja be a győztes gólt. De valljuk be, amíg a kisteknős a jégen verhetetlen, a focipályán többet ügyetlenkedik, mint ahányszor betalál a hálóba. Amikor megint elrontja a szépen felépített támadást, szégyenében a teknőjébe bújik, és nem is akar előjönni. A barátai azonban nem hagyják szomorkodni.

Elisa Puricelli Guerra: Forgószél a nappaliban 1. Egy rém zűrös család. Pécs. Alexandra Kiadó, 2015.

Az egész akkor kezdődött, amikor Leó megérkezett Milánóba, hogy egy évet édesapja új családjával töltsön. Édesanyját, aki eközben különleges tudósítóként körbeutazza a világot, csak a tévéhíradóban láthatja viszont. Leó egyik napról a másikra egy olyan családba csöppen, amelyet alig ismer. A legnagyobb problémát Elektra jelenti: a kilencéves energiabombának ugyanis esze ágában sincs befogadni a féltestvérét, sőt mindent elkövet azért, hogy Leót elüldözze új otthonából!

 

Farkas Ildikó, India Desjardings: Amélie zűrös élete. Szeged. Könyvmolyképző, 2015. (Bíbor pöttyös könyvek)

A tizennégy éves Amélie idegennek, földönkívülinek érzi magát fura világunkban: apja öt éve meghalt, halálát az édesanyja sokáig nem tudta feldolgozni, szinte zombiként élt Amélie mellett. Humorát a tanárai kevéssé értékelik, ezért túl gyakran találja magát az igazgatói irodában. Ráadásul mintha az anyja hirtelen érdeklődni kezdene a diri iránt! Legjobb barátnője pedig, akivel eddig sülve-főve együtt járt, belezúg egy kretén alakba, és hanyagolni kezdi hősünket. Amélie ezért folyton azt várja, hogy az a másik bolygó, ahol született, és ahová halott apját képzeli, küldjön neki jelet, amely átsegíti őt a kamaszkoron.

 

Guillermo Del Toro: Trollvadászok. Szeged. Könyvmolyképző, 2015. (Kaméleon könyvek)

Jim Sturges tipikus kertvárosi kamasz a kaliforniai San Bernardinóban. Az apjával él, aki idegesítően óvja minden veszélytől, van egy túlsúlyos barátja, aki ugyanúgy utál minden kínzást (például a tornaórát), mint ő, és van egy szerelme, aki észre sem veszi. Ám minden megváltozik, amikor újra felbukkan a 45 évvel azelőtti rejtély, ami Jim és a város minden lakója életét fenyegeti. Jim kénytelen embereket (és nem embereket) toborozni, hogy leküzdjék a szörnyetegeket, amiknek addig a létezéséről sem tudott…

Fiona Wood: Vadvilág. Bp. Gabó Kiadó, 2015.

A Vadvilág frissítő, szívhez szóló ifjúsági regény az első szerelemről, a barátságról és a be nem illeszkedésről. Két merőben eltérő szemszögből ismerjük meg a történetet. A Vadvilág egy középiskolai osztály erdei iskolai története, ahol túlélési és tájékozódási technikákat tanítanak nekik, és ahol megismerhetik a valódi életet az iskola falain kívül. Miközben Sib igyekszik kideríteni, hányadán is áll új, népszerű barátjával és féltékeny legjobb barátnőjével, Lou pedig azért küzd, hogy túlélje a mindennapokat, ez a páratlan páros felismeri, mi – és ki – számít igazán.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: