Dr. Petercsák Tivadar: A képes levelezőlapok sokszínű világa

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szeretettel meghívja Önt és barátait
 
Helytörténeti műhely - Múltunk képeslapokon I.
Dr. Petercsák Tivadar: A képes levelezőlapok sokszínű világa
című előadására
 
Időpont: 2016. február 09., kedd 16.30 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - 3300 Eger, Kossuth L. u. 16.
 
 
„A képeslap egy látható világ, mely szálldogál országról országra, és hozzátartozóink üdvözleteivel közelebb visz minket a tartózkodási helyükhöz, mintegy részletes ábrázolást adva róla”
 
1897-ben írták ezt a mondatot arról az új levelezési eszközről, amely az 1870-es években jelent meg Európában, 1900 és 1925 között élte aranykorát, de még 1982-ben is 65 millió képes levelezőlap készült Magyarországon. Manapság, az sms-es és az e-mailek világában egyre kevesebben küldenek levelet és képeslapot szeretteiknek. Ez a rövid üzenetek praktikus formája volt, amelyben alapvető az illusztráció, amely sokszor szavak nélkül is üzenetet hordoz, vallomás feladójának élményeiről, hangulatáról, érzéseiről. A régi képeslapok mára kultúrtörténeti értékké, saját koruk jellegzetes dokumentumaivá váltak, és komoly segítséget nyújtanak a korszak árnyaltabb megismeréséhez.
 
Az előadás a szerencsi Zempléni Múzeum milliós képeslap gyűjteménye alapján ad szemléletes áttekintést a több mint száz év magyar képeslapjairól, azok tematikai és technikai sokszínűségéről. A városképeket, a népéletet, eseményeket, képzőművészeti alkotásokat, színészeket, a humort bemutató és a különböző alkalmakhoz kapcsolódó üdvözlőlapok saját koruk technikai eljárásaival készültek. Érdekesek a fakéregből, bőrből, gobelinből készült, textil és virág applikációval ellátott, mozgatható, hanglemezes, átvilágítós lapok, a panorámaképek és a gyűjtők által kedvelt összerakható levelezőlap sorozatok.
Kategória: 
Hírek: