Könyvajánló - 2016. január

Csukás István: Sün Balázs – gyermekversek. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015.

Csukás István Kossuth-díjas költő gyerekverseit gyűjtöttük össze ebben a könyvben. Mindenki megtalálhatja benne a kedvencét, az óvodásoktól az iskolásokig. Találunk a könyvben állatverseket, virágmondókát, tréfás nyelvtörőt és verses meséket, a ritmusok, rímek csodálatos játékát, a magyar nyelv kimeríthetetlen bőségével megírva.
A versek világát beleérző tehetséggel ábrázolják Falcione Sarolta vidám és mosolygós rajzai.

Möller Anne: Állatsimogató. Bp. Scolar Kiadó, 2015. (Mit? Miért? Hogyan?)

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete az állatsimogatóba kalauzolja az apróságokat. A gyerekek megismerkednek a ház körül élő állatokkal, megtudhatják, melyik állathoz lehet közel menni, melyiket lehet etetni vagy megsimogatni. Kiderül többek között, hogy hol laknak a disznók, miben különbözik a póni és a szamár, mit esznek a tengeri malacok és a nyulak.

Christian Tielmann: Berci és az eltűnt osztálypénz. Bp. Manó Könyvek, 2015. (Barátom, Berci)

Nagy a kavarodás az iskolában: eltűnt az osztálykirándulásra félretett pénz! Berci és Rozi nyomozásba kezd. Lehet, hogy az elejétől fogva gyanúsan viselkedő Lukács volt a tettes? És mindeközben Berci arra is rájön, hogy az ember bátyja nem mindig azt teszi, ami helyes, ám mégis nagy segítség lehet a bajban. A Barátom, Berci sorozat kisiskolásoknak szóló kötetében ezúttal egy izgalmas nyomozásra kísérhetjük el Berciéket.

Nógrádi Gábor: Hecseki és a kedves betörők – A Robin Hood család. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó Kft, 2015.

Ennek az izgalmas és mulatságos könyvnek a főhőse régi ismerősünk Hecseki Boldizsár. A gyermeklelkű és játékos kedvű nyomozó, aki a Hecseki és a gyermekrablók című történetben csodálatos leleménnyel és furfanggal egyesített egy szétszakadt családot, most újabb bűnügyben nyomoz. E könyv „kedves betörőit” is azonnal leleplezhetné, de jó szíve arra készteti, próbálja meg kinyomozni, vajon mi késztette a bolondos nagymamát és unokáit arra, hogy veszélyes kalandokba bocsátkozzanak…

Kae Westa: Karvalyszárnyon. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015. (Vörös pöttyös könyvek)

"Miféle sors várhat egy grófkisasszonyra, akinek felbontották az eljegyzését, kardélre hányták a városát, és maga is csupán az utolsó pillanatban tudott elmenekülni? Caliannara túléli a mészárlást, de hűséges testőre nélkül menekül, és kalandos módon zsoldosokhoz csatlakozik. Vajon elég az ottani felcser pártfogása, hogy a grófkisasszonyból harcos válhasson, ha mindenki más közönnyel, a kapitány pedig egyenesen ellenszenvvel méregeti? Shastornak anélkül is megvolt a maga baja, hogy az ostromlott városból szökött nemeslány a nyakába szakadjon, de a neheze csak most következik. Megbízója átveri, a szerettei veszélybe kerülnek, ráadásul hitszegő bátyja is felbukkan."

Dodie Smith: Enyém a vár. Bp. Ciceró Könyvstúdió, 2015.

A tizenhét éves Cassandra Mortmain naplóját tartja kezében az olvasó. Cassandra egy omladozó kastélyban él nem mindennapi családjával: apja különc író ˗ aki első könyvével nagy sikert aratott, ám azóta egy sort sem képes leírni ˗, a nővére büszke szépség, a mostohaanyja festőmodell és naturista természetimádó, a szolgálatukban álló, elképesztően jóképű Stephen pedig reménytelenül szerelmes Cassandrába. A két nővér titokban szebb és jobb életre áhítozik, de anyagi helyzetük miatt erre semmi esély nem látszik. Ekkor azonban váratlan vendégek érkeznek…
Dodie Smitht méltán nevezik a 20. század Jane Austenjének: rendkívül életszerűen és sok humorral mutatja be Anglia vidéki és londoni életét a múlt század harmincas éveiben.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: