Könyvajánló - 2015. február

Brigita Jovaisiené: Foltos kalandjai. Pécs. Alexandra, 2011.

Foltos, a bátor kiskutya egy napon útra kel, hogy saját szemével fedezze fel a világot. Útja során számtalan új barátra lel, akik megmutatják neki szeretett otthonukat, és kedves történetekkel szórakoztatják. Afrikában megtapasztalja a sivatag forróságát, és megismeri a dzsungel nyüzsgő mindennapjait, Dél-Amerikában a magasból fedezi fel a csodálatos esőerdőt, Polinéziában elbűvöli a dobok ritmusa, végül Ázsiában átkel a hatalmas Himaláján. Kalandjai közben pedig ráismer, milyen az igaz barátság, a vendégszeretet, az önzetlenség, a gondoskodás, és persze az önfeledt játék.

Petra Nagyová Dzerengová: Klára és az iglu. Bp. Pozsonyi Pagony, 2014.

Emlékeztek még Klárára, aki október másodikán született, de mégis mehet iskolába? Aki nemrég még nem mert egyedül aludni, de most már van egy kistestvére meg egy kiskutyája - az előbbiről kiderül, hogy szeret lármázni éjszaka, az utóbbi viszont segít átvészelni Klárának a nehéz időket. Mert sajnos egyáltalán nem oldódott meg minden azzal, hogy Klára már nem fél a mumusoktól, ugyanis most azt kell látnia, hogy a szülei (pontosabban az apja és a nevelőanyja) jobban szeretik a kishúgát, vele pedig nem is foglalkoznak, sőt, türelmetlenek! Nem is tud erre mást lépni, minthogy a barátjával, Lacival, kiköltözik az udvarukon épített igluba, és önálló eszkimóéletet kezd.

 Roald Dahl: Danny, a szupersrác.Bp. Csolar, 2014.

Danny valóban szupersrác. Persze ezt be is kell bizonyítania! Ehhez szüksége van, csínykedvelő apukájára, nagyképű szomszédra, egy fura doktorra és persze csillogó tollú, jól megtermett fácánokra Hogy a hajmeresztő kalamajkából kisül-e valami, arról meghökkentő és vicces Roald Dahl gondoskodik.

 Méhes György: Tatárok a tengeren. Bp. Cerkabella, 2014.

A jámbor Öcsi (mondhatni mintagyerek, míg fel nem bosszantják), a jó kis Vilike (aki igazából elvetemült), a mindig mosolygó Mihály (vidám, de félelmetes verekedő), az icipici István (aki majdnem kétméteres, és olyannak látszik, mint egy első tanuló) - ők négyen e történet ifjú főszereplői. Vilmos atya vezényletével a fiúk a tengerre indulnak!
A Micsoda társaság! Nagyfőnöke, azaz apu hiába prófétálja, hogy ki fogják pusztítani azt a gyönyörű tengerpartot. Az üdülőkből pánikszerűen elmenekülnek a vendégek, az énekesek ajkán megfagynak a fals hangok és egyáltalán nem biztos, hogy rémtetteik nyomán nem omlik-e össze valamelyik szálloda...

 Renate Kaiser: Mérlegen az új lány. Bp. Dialóg Campus, 2014. (SMS könyvek)

Tabea átkozottul kétségbe van esve! Elköltöztek, és az új iskolájában láthatatlannak érzi magát. Úgy tűnik, csak Niklas, a suli könyvmolya áll vele szóba. A lány szeret olvasni, még történeteket is ír. Ám amikor a legmenőbb lányok meghívják őt péntek délutáni találkozójukra, Tabea gondolkodás nélkül őket választja az irodalomkör helyett. Ahhoz, hogy a csapat tagja lehessen, heti 75 dekát kell fogynia. Egészen addig jó mókának tűnik a lányok közös életmódprogramja, amíg a második héten Tabea nem éri el a számára kitűzött célt... Egy regény az őrült fogyókúráról, a társaktól jövő nyomásról, a családon belüli stresszről, lazán és izgalmasan.

 Pittacus Lore: Hetedik bosszúja. Kistarcsa. Cartaphilus Kiadó, 2014. (Lorieni Krónikák 5.)

Azt hitték, a legrosszabbon már túl vannak. Egy bő évtized elteltével végre megtalálták egymást. Sorra tárultak fel a múlt titkai. Gyakoroltak, napról napra erősebbek lettek. Már-már boldogok voltak együtt. Legszörnyűbb rémálmukban sem képzelték volna, hogy ellenségeik egyiküket ellenük fordíthatják. Így aztán minden erejüket arra fordítják, hogy leszámoljanak a mogokkal, akik elől egész életükben bujkálniuk kellett. Ennek most vége.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: