Könyvajánló - 2014. november

Bartos Erika: Bogyó és Babóca sportol. Bp Pozsonyi Pagony, 2014.

Vendelhez vendég érkezik: Frici cincér, a szarvasbogár jó barátja. Ajándékot is hoz: egy focilabdát! Persze erre felbolydul az egész társaság, és nagy focimeccset rendeznek. Megvannak a csapatok, Babócáék varrnak mezeket, indul a mérkőzés! De szabályosan játszani nem is olyan könnyű - ezt is meg kell tanulni! A második mesében a bogárkák síelni indulnak Milla, a hóbogár vezetésével. Csak Pihe nem tud síelni, de szégyelli elárulni félelmét a többieknek. De nincs mitől félnie: mindenki le tudja győzni a félelmeit, és kiderülhet, hogy ami olyan ijesztő volt, az valójában nagyon is élvezetes dolog! 

Annie M. G. Schmidt, Fiep Westendorp: Janó és Janka téli meséi. Bp. Pozsonyi Pagony, 2014.

Janó és Janka meséi a holland gyerekirodalom klasszikusai, melyeken több generáció nőtt fel. Történeteik egyszerűek, mégis tele vannak játékkal és életörömmel, és olyan apróságok válnak fontossá bennük, mint egy új kesztyű vagy a hóvirágok kikelése. Előtérben a gyerekek mindennapjai állnak, de mögöttük ott vannak az őket figyelő, és szükség esetén támogató szülők is.

 

 

Heike Wiechmann: Autóversenyzők. Bp. Manó Könyvek, 2014. (Olvass velem!)

Tomi rettentően izgatott: végre megnézheti a bátyja gokartversenyét!. Marci egy autogramot szeretne kérni a barátja számára a híres autóversenyzőtől, és közben szemtanúja lesz egy sötét titoknak! A fiatal tehetség, Edi sem nyugodt: először indul komoly autóversenyen. Vajon meg tudja tartani az időmérőn szerzett első helyét, és megnyeri a szupersztárral, Webb Erikkel kötött fogadást?

 

 

Julia Boechme: Bori és a téli vakáció. Bp. Manó Könyvek, 2014. (Barátnőm, Bori)

Bori és családja a télen egy elhagyatott erdei kisházban tölt néhány napot. Sajnos közel s távol sehol egy árva hópehely! Egyik éjjel végül váratlanul megváltozik minden, éppen úgy, ahogyan Bori kívánta: nagyon hideg lesz, és csak havazik, havazik vég nélkül, míg teljesen belep mindent a hó! Ráadásul még a fűtés is elromlik a házban. Most mi tévők legyenek?

 

 

Szántai Zita: B épület 2. - Az igazi bori - Hűvösvölgyi suli. Bp. Studium Plusz K., 2014.

A kalandok folytatódnak a B épületben! Az osztály úgy dönt, hogy nyár előtt jó lenne előadni egy újabb színdarabot. Borinak viszont sokkal nagyobb része lesz ebben az új darabban, mint ahogy azt szeretné. Miközben körmeszakadtáig a színdarabon dolgozik, és a mindennapjairól blogol, az élet fenekestül felfordul körülötte. Nem elég, hogy az idő egyre jobban szorít, szélsebesen közeleg a bemutató estéje, Dani beköltözik hozzájuk a "zugba", kiskutyát kell nevelnie, ráadásul még Tomi féltve őrzött titkát is ki kell derítenie. És hogy teljes legyen a zűrzavar, felbukkan az a rejtélyes, ellenállhatatlan srác, akiről minden lány csak álmodozik, és akinek egyszerűen nem lehet nemet mondani: a jóképű rosszfiú, akit Bori barátai persze ki nem állhatnak.

 

Szabó Tibor Benjámin: EPIC 1. Az első küldetés. Bp. Manó Könyvek, 2014.

Egy iskola, ami lehet, hogy a ti házatok mellett van. Hat barát, akik közül az egyik akár te is lehetnél. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai délutánonként a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. A Budapesten játszódó regény főhősei mintha egy mai kalandregénybe csöppentek volna, és nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: