Az egri Helyismereti Gyűjtemény és az Egri csillagok c. regény a Települési Értéktár része

Eger MJV közgyűlésének (705/2013. (XII.19.) döntést követően megalakult az Egri Települési Értéktár Bizottság. Az új grémium feladata többek között, hogy döntsön az egri nemzeti értékek felvételéről a Települési Értéktárba, illetve hogy az arra érdemeseknek a további szinteken működő Heves Megyei Értéktárba, és a Magyar Értéktárba való felvételét kezdeményezze.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár könyvtárosainak lehetősége nyílt ajánlást tenni.

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét és könyvtárunk helyismereti gyűjteményét javasoltuk az egri Települési Értéktárba. Nagy örömünkre a bizottság 13/ 2014.(06.05) döntése, egyhangú szavazással elfogadta mindkét ajánlásunkat.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye az alábbi ajánlás alapján került felvételre.

„A könyvtár 1952 óta gyűjti Heves megye helyismeret irodalmát. A gyűjtemény közel 20 000 könyvből, bekötött és kurrens folyóiratból ezen kívül aprónyomtatványokból (plakát, meghívó, gyászjelentés, műsorfüzet, fénykép, képeslap), cikk-kivágatból, mikrofilmből, elektronikus dokumentumból áll. Napjainkban felerősödött az igény a helyi értékek megismerése, kutatása iránt. Városunk, megyénk múltja, jelene, jövője iránti érdeklődést a könyvtár helyismereti gyűjteménye igyekszik kielégíteni. Folyamatosan gyűjti, feldolgozza, megőrzi és szolgáltatja a helyi témájú dokumentumokat, információkat. Ezzel a tevékenységgel pótolhatatlan tárgyi és szellemi érték teremtődik.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének Települési Értéktárba történő felvételét az intézmény könyvtárosai célszerűnek és támogatandónak tartják.”

Az Értéktár Bizottság döntései

 

Kategória: 
Hírek: