Könyvajánló - 2014. október

Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger: Bori pizzát süt. Bp. Manó könyvek, 2014. (Barátnőm, Bori)

Már megint spenót és főtt krumpli van vacsorára, pedig azt Bori nem is szereti! Ezért aztán elhatározza, hogy barátjával, Simonnal pizzát fognak sütni. Bori legújabb történetét a kis szakácsok örömére igazi pizzarecept egészíti ki.

Buda Ferenc: Diótörő. Bp. Holnap kiadó, 2014.

Diótörő meg az Egérkirály csatározását és annak csodás, sőt helyenként hajmeresztő bonyodalmait E.T.A. Hoffmann német író vetette valaha papírra. Egy szép napon a kiváló orosz zeneszerző, Csajkovszkij - akinek képzeletét megmozgatta a mese - úgy döntött, hogy látható, hallható, sőt eltáncolható formában színpadra viszi az álmodozó kislány s a végül daliás Herceggé változó csúf kis Diótörő különös történetét. Az ő szépséges zenéje szárnyán azóta járja diadalútját a Diótörő szerte a világban, így nálunk, Magyarországon, a budapesti Operaházban is.

 Anne Millard: Utcák régen és most – 12000 éves történelemi séta. Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2014.

Lapozd át 12 000 év történelmét és nézd meg, milyenek voltak az utcák régen és most! Vágj bele egy szédítő utazásba, kövesd nyomon, hogyan változott meg az utcák képe a nomád gyűjtögető törzsek életétől egészen napjainkig. Az aprólékos részletességgel kidolgozott rajzok vezérfonalként kalauzolnak végig a történelem útvesztőin, és bemutatják, hogyan éltek, dolgoztak, játszottak vagy éppen háborúztak elődeink.

 

 Balogh Dénes: Hajrá, Kisbogáncs! Bp. Stúdió Plusz Kk., 2014. (Kell egy csapat 1.)

Bence régi álma, hogy bekerüljön kedvenc hazai csapatának ifjúsági válogatottjába, számításait azonban csúfosan keresztülhúzzák: apja egy vidéki autógyárban kap munkát, a család pedig a nyüzsgő Pestről egy aprócska falu legutolsó házába költözik.
Kisbogáncsoson mintha megállt volna az idő, nincs internet, nincs kábeltévé, és ami a legszörnyűbb: a fiúk errefelé nem szoktak focizni! Bencének több se kell, Eli bácsival, a veterán futballedzővel a háta mögött csapatot szervez, hogy a közelgő Falukupán legyőzhesse esküdt ellenségét, Ákost és a pelygepusztai fiúkat. Miközben a srácok keményen edzenek, igaz barátság szövődik köztük, Bence szívét pedig egy belevaló lány is megdobogtatja.
 

Sarah Mlynowski: Pipőke cipője. Bp. Móra, 2014. (Pöttyös könyvek)

Egyszer volt, hol nem volt, valamikor réges-régen az öcsémmel normális gyerekek voltunk. A következő pillanatban egy tükör beszippantott bennünket, és átröpített Hamupipőke mesevilágába. De itt minden összezavarodott! Hamupipőke eltörte az üvegcipellőt, és felsértette a lábát. Hogyan illik így rá másnap a cipellő párja? Ha nem lesz rá jó a cipő, nem veszi feleségül a királyfi, és nem élnek boldogan, amíg meg nem halnak. A tündér keresztanya is csak akkor segít, ha Hamupipőke a saját lábára áll (és nem csak szó szerint)! Önálló kereset, saját lakás kell neki. Ha Hamupipőkének segítünk beindítani élete nagy vállalkozását, a mese is visszazökken a megszokott kerékvágásába. Drukkoljatok!

 Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5. Bp. Studium Plusz Kk., 2014.

Szép dolog a szerelem, különösen akkor, ha kölcsönös, és semmi sem zavar be a képbe. Úgy tűnik viszont, hogy a zavaró tényezők mindig lesben állnak. És ilyenkor nem marad más, mint levonni azt a következtetést, hogy a szívügyek tök bonyolultak! Meddig kell harcolni valamiért, ami már nem is annyira tuti? Kell-e szólni a legjobb barátnőnknek, ha a szívét megdobogtató fiúról nem épp kedvező dolgokat tudtunk meg? Hol van a határ rajongás és önmagunk feladása között?
A Hűvösvölgyi suli ikrei visszavonhatatlanul elérkeztek a felnőtté válás ama bizonyos küszöbéhez, ahol már olyan komoly kérdésekkel találják szemben magukat, mint a közelgő továbbtanulás, az előítéletek veszélyes mivolta, vagy épp az érzelmek és a logika összeegyeztethetetlensége.
 

Könyvtári ajánló - VSVK: