Könyvajánló - 2014. június

Mikola Péter: Zorka-mesék.Pécs. Alexandra Kiadó, 2014.

Az ötéves Zorka bájos és hiteles gyermekhangja az óvodás korosztály mindennapi tapasztalatait jeleníti meg, és mindnyájunk számára oly ismerős élethelyzeteket ábrázol finom humorral fűszerezve. Kisgyermekes szülőkként pedig mosolyogva ismerhetünk magunkra a felnőtt szereplőkben.

 

Finy Petra, Szegedi Katalin: A fűszerkatona : Hét földrész meséi. Bp. Cerkabella K., 2013.

Hol fakad a fiatalság forrása? Mit ajándékozott a citromtündér az embereknek? Mivel jutalmazta meg a jaguáristen a piaci macskát? Hogyan szelídítette meg a szerelmes lány a vad halakat? Mi a rizsszellem titka? Miért van a rénszarvasoknak angyalszárnyhoz hasonló agancsuk? Finy Petra hét földrész ősmeséit írta meg e kötetben. A mítoszok világát idéző történetekben istenek, varázslók, tündérek, szerelmesek, különleges állatok mesélik és teremtik újra a világot – és teszik mindezt fanyar bűverővel. A kötetet Szegedi Katalin illusztrációi avatják igézően fenségessé.

 

Júlia Boehme: Bori osztálykirándulásra megy. Bp. Manó K., 2014. (Bori, a barátnőm 4.)

Bori és barátnői nagyon várják már az osztálykirándulást, régóta tervezik, hogy mind a négyen egy szobában fognak aludni. De a dolgok máshogy alakulnak: az egyik kislánynak, Zizinek nem jut szobatárs, ezért Borinak és Annának át kell költöznie hozzá. Mindennek a tetejébe egy balul sikerült barlangászkaland miatt pont a két legundokabb fiú, Zoli és Dávid szorul Boriék segítségére... A Barátnőm, Bori-sorozat legújabb, kisiskolásoknak szóló kötetében ezúttal egy izgalmas osztálykirándulásra kísérhetjük el Boriékat, és azt is megtudhatjuk, hogyan lettek Zizivel jó barátnők..

 

R. J. Palacio: Csodácska. Szeged, Könyvmolyképző K., 2014. (Bíbor pöttyös könyvek)

August (Auggie) Pullman arcdeformitással született, így nem járhatott suliba – egészen mostanáig. Éppen most kezdi majd az ötödik osztályt a Beecher Prep iskolában, és ha valaha is csöppentél már újoncként egy közösségbe, pontosan tudod, milyen nehéz ez. Az a helyzet, hogy Auggie is csak egy hétköznapi gyerek. Csak éppen az arca nem hétköznapi. De képes lesz meggyőzni az osztálytársait arról, hogy külseje ellenére közéjük tartozik?

 

Rick Riordian: Az elveszett hős. Szeged. Könyvmolyképző, 2014. (Kaméleon könyvek)

Percy Jackson visszatér Vagy mégsem? Ugyanis minden nyom nélkül és rejtélyesen eltűnik a Félvér Táborból. Annabeth égre-földre keresi szerelmét, egyelőre eredménytelenül. Ám ugyanolyan rejtélyesen, ahogy Percy eltűnt, feltűnik egy Jászón nevű srác, aki semmire sem emlékszik a múltjából, viszont nagyon sokat tud. Például a küldetésekről, és csak úgy mellékesen folyékonyan beszél rómaiul, hogy a farkas-pótszülőkről már ne is beszéljünk Elhangzik egy újabb prófécia, és egy újabb küldetés most már Jászón vezetésével kezdetét veszi. Közben kiderül néhány furcsa dolog Jászónról is. Tényleg létezik egy másik Félvér Tábor, ahol a görög istenek római megfelelőinek a gyermekeik nevelkednek, akik halálos ellenségei a görög félvéreknek?

 

Brandon Mull: Titokfölde 4.: A Sárkánytemplom kincsei. Szeged, Könyvmolyképző, 2014. (Kaméleon könyvek)

Két ereklye megkerült, háromnak a helye még ismeretlen. Újabb menedékek buknak el, ahogy mikor az Esthajnalcsillag Társasága kíméletlenül ostrom alá veszi őket. Patton naplójában Kendra felfedezi az egyik ereklye rejtekének a kulcsát. A kulcs megszerzéséhez azonban a Hajnal Lovagjainak halálos csapdába kell bemerészkedni: egy sárkánytemplomba. Ám még előtte meg kell szerezni egy féltve őrzött szent tárgyat a kentauroktól. És ki látta Sethet? A hajsza teljes erővel zajlik folyik a hajsza a démonbörtönt nyitó öt ereklye megszerzéséért. A Hajnal Lovagjai vajon sikerrel járnak? Ki tudja megállítani a Szfinxet? Melyik ereklye kerül elő legközelebb?

Könyvtári ajánló - VSVK: