Könyvajánló - 2014. május

Bartos Erika: Bogyó és Babóca rajzol. Bp. Pozsonyi pagony, 2014.

Döme bárányhimlős, ezért nem mehet el barátaival a bábszínházba. De Bogyó, Babóca és Pihe nem hagyja búslakodni a krumplibogarat. Eközben Vendel, a szarvasbogár Baltazárral, a méhecskével friss szamócáért indul az erdőbe. Útközben azonban alaposan összevesznek...

Finy Petra: Iskolások kézikönyve. Bp. Pozsonyi pagony, 2014.

"Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte. Én legalábbis így voltam. Legszívesebben beültem volna a lányom melle a padba, hogy segítsek neki eligazodni ebben a titokzatos világban. Aztán végül nem ültem be mellé (el sem fértem volna rendesen), de úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesen megírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egy kedves és humoros útmutató első osztályosoknak. Legnagyobb örömömre a könyvet Pásztohy Panka színes és derűs képei díszítik, melyek nemcsak az iskolát mutatják be részletesen, de gyöngéd humoruk segít az iskolakezdéssel kapcsolatos félelmek feloldásában is."
Sok szeretettel: Finy Petra

Tom Palmer: Fociakadémia: Összeállt a kis UNITED. Bp. Pozsonyi Pagony, 2014.

Jake imádja a focit, és arról álmodik, hogy egyszer majd profi játékos lesz. Ám aggódik a magassága miatt mi lesz, ha túl alacsony a futballhoz? Így hát jelentkezik a világhírű United Akadémiára, hogy kiderüljön: reménykedhet-e csodakarrierben. Jake remekel a próbajátékon, ügyes a labdával és gólt is lő sikerül neki! Alig várja, hogy megkapja a mezét, és csatlakozzon a csapathoz. De valaki az egyesületnél azon mesterkedik, hogy megkeserítse az életét. Vajon képes felülemelkedni a megfélemlítésen, és újra és újra kitűnni a meccseken? Kövesd figyelemmel az idényt a United gyerekcsapatában focizó fiúkkal!

 

Kalapos Éva: D.A.C. 2. Rázós utakon. Bp. Manó Könyvek, 2014.

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől. Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!!

 

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 4. Bp. Stádium Plusz Könyvk., 2014.

Bár a kamaszsors eddig sem volt kifejezetten egyszerű, a tizenhatodik születésnap felé közeledve újabb megválaszolandó kérdések bukkannak fel. Olyanok, mint például: mi érdekli valójában a fiúkat? A szoknya hossza? A kivasalt haj? A tökéletes smink? Esetleg a humorérzék vagy az érett gondolkodás? Netán az a megmagyarázhatatlan kisugárzás? Akármelyik is, mindenesetre úgy tűnik, a lányok sincsenek irigylésre méltó helyzetben. Akkor sem, ha túl sok szép mosolyú fiú van a láthatáron, és akkor sem, ha nincs belőlük egy se. Jó lenne néha kikapcsolni azokat a nyughatatlan pasi-csápokat, kár, hogy lehetetlen. A Hűvösvölgyi suli ikrei persze továbbra is bízhatnak egymásban, így azt is megoldják, ha véletlenül két helyen kell lenniük egyszerre, egy időben.

 

Jandy Nelson: Az ég a földig ér. Bp. Móra, 2014. (LOL)

Kár, hogy a szerelemhez nem jár időzítő szerkezet, mint a bombákhoz. Legalábbis Lennie szerint. A tizenhét éves lány nemrég vesztette el imádott nővérét, és semmire sem vágyik kevésbé, mint hogy egyszerre két fiú is feldúlja addigi békés, eseménytelen (mondjuk ki: unalmas) életét. Az egyik fiú emlékezni segít, a másik felejteni. De szabad-e egyáltalán boldognak, szerelmesnek lennie, amikor épp gyászol?
 

Könyvtári ajánló - VSVK: