Mi lenne, ha... - s valóban: mi lenne, ha...

Egy fiatal építész, Boros András és az RTU művészeti csoport egy merész tervet fogalmazott meg, s a weben tették elérhetővé koncepciójukat: http://rtu.hu/brody/, olvashatjuk az Egriprogramok.hu cikkében. Ez a terv önállóan alakult ki, s a közösségért tenni akaró gondolatokat tükröz.
S igen, elgondolkodhatunk arról, hogy a kultúra sokszínű, sokféle lehetőséget rejt, melynek egyik intézménye Egerben a könyvtárunk. S bízvást mondhatom, hogy felhasználóközpontú, kreatív és nyitott szemléletünkkel sok olyan embert is megszólítottunk az elmúlt évek során, akik addig nem voltak "olvasóink". Fontosnak tartjuk, hogy céljaink világosak, megvalósíthatóak legyenek - de egyben inspirálóak és jövőbe mutatóak.
Egy ilyen cél a könyvtár épületének bővítése, a jelenleg különálló részlegek egységesítése.
A könyvtár bővítésére a hetvenes majd a kilencvenes években írtak ki tervpályázatot, melyek a Kertmozi felé való bővítést célozták. Sajnos ezek a tervek nem valósultak meg.
Szeretnénk új lehetőségeket találni, mert hiszünk a könyvtár szakmai munkájának hitelességében, abban, hogy az új infrastrukturális feltételekkel az eddig végzett munkánk még hatékonyabb lehet, s az új környezet olyan közösségi színtérré válhat, mely széles közönségigényre építve megsokszorozza a könyvtárat és a könyvtár szolgáltatásait használók számát városunkban.
A könyvtár szakmai fejlesztési tervét benyújtottuk az új fejlesztési ciklus tervezéséhez. 2014. évi munkatervünkben pedig a jelenlegi helyzetet és a továbblépés lehetőségeit fogalmaztuk meg. Mindkettő megtalálható a könyvtár honlapján a Dokumentumok között.

A cikk többek között rávilágít arra, hogy a könyvtárépületet régen kinőttük (s ezt már 1970-ben, a Nagypréposti Palota könyvtárrá való átalakításakor is megfogalmazták). Valamilyen formában tovább kell lépnünk. Nem tudom, hogy ez a Centrum épülete vagy esetleg más lehetőség lesz. Az Év könyvtára díj, az Eger csillaga díj, a Minősített Könyvtár cím kötelez bennünket. S bízom benne, hogy reményeink, álmaink valóra válnak.


Tőzsér Istvánné

igazgató


Részlet az intézmény munkatervéből:

Intézményi terek

A hagyományos könyvtári szolgáltatások és programok, a partnerközpontú gondolkodás, a minőségirányítás, az egész városban jól ismert szervezeti kultúra munkánk értékeit jelentik. Mindamellett sajnos vannak olyan kritikus pontok, melyek mihamarábbi megoldást igényelnek: a szűkös terek, az állandó helyhiány, a zsúfoltság.

A könyvtár központi szolgáltatásai széttagoltak, Eger város területén 4 szolgáltató helyen érhetők el: Központi könyvtár, Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény, Gyermekkönyvtár, Közigazgatási Szakkönyvtár. Ez a széttagoltság kedvezőtlen a szolgáltatásokat igénybevevő lakosság számára, hiszen az egyes gyűjteményrészek eléréséhez több helyszínt kell felkeresni. A széttagoltság legnagyobb hátránya a „családi könyvtár” modelljének megvalósíthatatlansága: a gyermekkönyvtárba sok gyermekes szülő látogat el, ahol azonban a felnőttek számára csak gyermekgondozási-életmódtanácsadással kapcsolatos folyóiratokat, könyveket tudunk elhelyezni. A Központi könyvtár a kisgyermekek számára nem tud olvasnivalót kínálni. Nem megvalósítható a fiatal gyermekes szülők és nagyszülők-unokák közös könyvtárhasználata, a jó példa átadása, a közös könyvtári-közösségi élmények szolgáltatása. A jelenlegi szolgáltató terek zsúfoltsága miatt megvalósíthatatlan az egységes könyvtári szolgáltatások elérése, s ennek a legnagyobb hátránya a gyermekkönyvtárba szívesen járó gyerekek fokozatos lemorzsolódása – hiszen kamaszként a már jól megszokott helyen nincs megfelelő olvasnivaló számukra, a központi könyvtár szolgáltatásai pedig idegenül hatnak rájuk. A gyermekkönyvtár nagyon alapos, pedagógiailag kiválóan felépített nevelő munkája az új épületbe való átszoktatásnál megreked, egy máshol természetes folyamat szenved behozhatatlan veszteségeket az olvasásra nevelés, a kultúrafogyasztás terén.

Két városrészben működik fiókkönyvtárunk, időszakos nyitva tartással működtetjük a Plázakönyvtárat és a Strandkönyvtárat.
Állományunk közel fele külső raktárban található, ennek ideiglenes elhelyezése megoldott, de tartós bérleti szerződéssel nem rendelkezünk, így az épület esetleges értékesítése során gyors költözésről kell gondoskodnunk. (Eger, Széchenyi út 40.) Az állomány mozgatása rendszeres és folyamatos. A beszállítás és kiszállítás összehangoltan történik. Negyedéves ütemezés szerint folyamatos az állomány leválogatása, a belső raktár felszabadítása, mely igen sok energiát igényel a belső terek zsúfoltsága miatt. A kiszállításnál figyelemmel kell lennünk a lelőhelyek módosítására, a rendszeres adminisztrációra, hiszen ennek elmaradása esetén egy adott dokumentum megtalálhatatlanná válik.

Az elmúlt időszakban mindkét fiókkönyvtárunk megújult, s a Forrás Gyermek Szabadidőközpont épületének megújításával Gyermekkönyvtárunk is felújított – bár szűkös – környezetbe került.
A központi épület belső terei szépek, évről évre rendszeresen, kisebb belső felújítási munkákkal – fenntartói támogatással – igyekszünk igényes szolgáltatási tereket nyújtani használóinknak.

Szolgáltató helyeink közül teljeskörűen akadálymentesített a Gyermekkönyvtár, s mindkét fiókkönyvtárunk. A Központi Könyvtár, a Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény és a Közigazgatási Szakkönyvtár fizikai akadálymentesítése megoldatlan, pedig az akadálymentes bejutás biztosítása széles társadalmi igényként jelentkezik. Egyénenként megoldható egy-egy programra segítő személyzet alkalmazásával a mozgáskorlátozottak feljutása az emeletre, de a napi igények kiszolgálása megoldatlan. A földszinti Digitális Esélyegyenlőség Terem létrehozásával, a Galériában tartott gyakori közösségi programokkal, a földszinti mosdó átépítésével a kerekesszékkel közlekedő látogatóinkat is komfortosabb környezet fogadja.

A továbblépés egyetlen lehetősége a szűkös terek, az állandó helyhiány megszüntetése. Szolgáltatási környezetünk elaprózott, széttagolt, gazdaságtalan, s szervezetileg merev, rugalmatlan. Dokumentumállományunk közel felének raktározása bizonytalan.
A Könyvtárellátási Szolgáltatás kiszolgáló tevékenységeit elsősorban bérelt helyiségekben, nem ideális munkafeltételek mellett tudjuk ellátni.

Könyvtárunk jelenleg korszerűtlen és szolgáltatási kínálatában beszűkült. Az egységes szolgáltatási rendszer megvalósításának módja a központi könyvtárépület bővítése a Kertmozi területének innovatív, frappáns, a környezetbe illő hasznosítása erre a célra vagy a már elkészült tervek alapján, vagy egy új tervpályázat kiírásával - esetleg más belvárosi épület könyvtári célra történő hasznosítása.

A Nagypréposti Palota gyönyörű épülete alkalmas az elmélyült kutatásra, a különgyűjtemények elérésére, de az új olvasóréteg megszólítására e mellett szükséges lenne egy nyitott, könnyen – akár az utcáról megközelíthető – családi közösségi térre; látványos, kreatív, gyermekek számára alkalmas meseolvasó-könyvkiválasztó helyre, akár az épület udvarán elhelyezhető olvasó-ligetre. Terveink illeszthetőek a város rendezési tervéhez, a Kertmozi üres telke ill. a Kossuth utca 18. sz udvari részének megnyitása látványos fejlesztést tenne lehetővé.

A 2014-2020 programozási időszakának tervezéséhez elkészítettük szakmai javaslatunkat, melyet partnerségi fórumon benyújtottunk „Egy megújuló könyvtár - a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár szakmai fejlesztési programja” címmel.
A dokumentumból a Beavatkozási területek c. részt emeljük ki:
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár csak jelentős infrastruktúra-fejlesztést követően lesz alkalmas a fejlesztési koncepciónak megfelelő szolgáltatások nyújtására. Ennek keretében szükséges az alábbi fejlesztések tervezése:
• A műemléki jelentőségű épület külsejének, homlokzatának, közvetlen környezetének felújítása, korszerűsítése a szolgáltatáscentrikus elrendezés és az energiatakarékos üzemeltetés szempontjait figyelembe véve
• Az épület külső-belső akadálymentesítése
• Épületbővítés új szárny építésével a jelenlegi épülethez történő közvetlen csatlakozással, min. 1200 m2-en a következő funkciók elhelyezésével:

  • pinceszint, garázs, kiszolgáló gépészeti berendezések
  • tömörraktár (~100e kötet elhelyezési lehetőségével)
  • nyitott, portál-jellegű fogadótér
  • közvetlenül elérhető folyóirat-olvasó
  • tágas könyvkiválasztó terek
  • gyermekfoglalkoztató és gyermekkönyvtár kialakítása
  • különgyűjtemények szabadpolcos terei
  • többfunkciós oktatóterem, előadóterem
  • kiszolgáló helyiségek, irodák
  • könyvtár-kert, szabadtéri olvasórész, mesesziget kialakítása
  • irodalmi teaház-kávéház

• Korszerű berendezés, barátságos, felhasználóközpontú terek kialakítása
• Energiahatékony megoldások, megújuló energiaforrások alkalmazása
• Közösségi célú szolgáltatási pontok működtetéséhez szükséges fejlesztések, információs infrastruktúra fejlesztése, info-kommunikációs eszközök beszerzése az együttműködés, a forrásmegosztás jegyében

 

Kategória: 
Hírek: