Áprilisi könyvajánló

 Robert M. Edsel: Műkincsvadászok

Régebben egyszerűen csak fosztogatásnak nevezték, de ma már sokkal kifinomultabb nevekkel illetik a dolgokat. Ugyanakkor én kijelentem, hogy mindent kifosztok, és mindent viszek, amit látok! Hermann Göring, 1942. Mialatt Hitler megpróbálta átvenni a hatalmat a nyugati világ felett, a katonái módszeresen megkeresték és begyűjtötték Európa legszebb szépművészeti alkotásait. A Führer titkos raktárakba rejtette, amit a felépítendő linzi Führermuseumba szánt, illetve katalogizálta azokat a degenerált alkotásokat is, amelyeket el akart pusztítani. Az ellenséges vonalak mögött azonban egy maroknyi katona: brit és amerikai múzeumi szakember, restaurátor, építész, történész azért küzdött, hogy visszaszerezzék civilizációnk kincseit. A műkincsvadászok az életüket kockáztatták azért, hogy felderítsék Európa kultúrájának évezredes emlékeit, és magakadályozzák az elpusztításukat.

 Anthony Capella: A kávék költője

London, 1896. Robert Wallis pénztelen és gondtalan világfi. Amikor egyéb bevételi lehetőség híján Samuel Pinker londoni kávénagykereskedő szolgálatába áll, nem sejti, hogy élete egyszer és mindenkorra megváltozik. A költői babérokról csak álmodó, de a szavakkal jól bánó fiatalembertől azt várják, hogy Pinker lányával, a szenvedélyes Emilyvel együttműködve fogalmazza meg és kategorizálja a különböző kávék ízeit.
Ez a váratlan feladat átfogó érzéki, érzelmi és – az események alakulása folytán – tényleges utazásra indítja hősünket, melynek során a kávék költője a kávé különböző ízei mellett mindenekelőtt önmagát fedezi fel.

 Steena Holmes: Emma nyomában

"Megan,a legkisebb lányát, Emmát a harmadik születésnapján látta utoljára. Azóta két év telt el, de ő még most is valamennyi szőke kislány arcában a saját lányát véli megpillantani – az élelmiszerboltban, autók ablakában, az orvosnál. Mindenáron meg akarja találni, csakhogy eltökéltsége lassan rögeszmévé válik.
Ugyanabban a kisvárosban él a nyugdíjas Jack, aki bolondul kis unokájáért, Emmie-ért. Ám örömét megzavarja felesége, Dottie viselkedése, titkolózása Emmie-vel és a gyermek édesanyjával, Maryvel kapcsolatosan. Dottie-n az időskori elbutulás egyre jobban elhatalmasodik, és Jack képtelen nem gondolni arra, hogy felesége valami sötét titkot rejteget előle.
Jack és Megan története a kisvárosban évente megrendezett vásár alkalmával fonódik össze, ahol Megan véletlenül lefényképezi a kislányt és a nagyszüleit – és lehet, hogy tette katasztrófához vezet, mindkét család számára."

 Wilkie Collins: A fehér ruhás nő

Walter Hartright tehetséges festő lehetne, de szerény rajztanárként kénytelen tengetni életét. Rég megszokta, hogy érzelmeit a
kabátjával együtt az előtérben hagyja, mikor előkelő családok kisasszonykáit tanítja a rajzolás alapjaira. A magára erőltetett
fegyelem azonban csődöt mond, amikor elszegődik a cumberlandi Limmeridge House-ba két úrihölgy mellé. Az egyik, a szókimondó, tűzrőlpattant Marian akár az életét is adná imádott húgáért, a szép, gyöngéd, szelíd, merengő Lauráért, aki művészi hajlamait az akvarellfestészetben szeretné kamatoztatni.

 Gróf Bánffy Miklós: Erdélyi történet I-III.

Gróf Bánffy Miklós "Erdélyi történet" című regénye tíz évet ölel fel a 20. század elejének történelméből: 1904-től az első világháború kirobbanásáig. A bonchidai kastély urának, a polihisztor erdélyi arisztokrata írói munkásságának legnagyobb lélegzetű alkotása három részben meséli el Abády Bálint
életét. A családi háttér, a diplomáciai indíttatás, a politikai karrier, a kaszinói tagság egyaránt lehetővé tette, hogy Bánffy otthonosan mozogjon a báltermek, a kártyaszobák, a nagy vadászatok, a lóversenyek, a szerelmi és a politikai csatározások berkeiben, hiteles és érvényes panorámát festve az erdélyi arisztokráciáról.

 Covey - Link - Merrill: Okos bizalom

Kutatási eredmények igazolják, hogy a tartós siker, az életerő és a boldogság közvetlenül összefügg a bizalom szintjével emberi kapcsolatainkban - legyen szó akár szakmai, akár magánéletünkről. Stephen M. R. Covey és régi üzlettársa, Greg Link lebilincselő és olvasmányos stílusban osztanak meg velünk megszívelendő elveket és anekdotákat olyan emberekről és szervezetekről, akik és amelyek nem csupán példátlan jólétet teremtettek az okos bizalomnak köszönhetően, hanem - ami még ösztönzőbb - igazán energikussá és örömtelivé változtatták a mindennapjaikat. Az Okos bizalom bemutatja módszereiket, illetve azt az öt konkrét lépést, amelyet azért tesznek, hogy olyan körülmények között is gyarapodhassanak, amelyek között mások sorra buknak el.



 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: