Lengyel kortársak magyarul

A Magyar Országgyűlés hivatalosan 2007-ben nyilvánította március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjának, a két nép szoros kapcsolata azonban ezeréves hagyományokra tekint vissza. Ebből az alkalomból 2014. március 15-22 között Egerben zajlottak a Lengyel-Magyar Barátság Hete rendezvényei. A programsorozathoz a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott.
A könyvtár Galériájában nyílt meg a Budapesti Lengyel Intézet Története Plakátokon kiállítás. Ezt követte Pálfalvi Lajos műfordító, egyetemi docens előadása, A kortárs lengyel irodalom magyarul címmel. A nap díszvendége volt Katarzyna Sitko, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója volt, aki ez alkalomból közel félszáz könyvvel ajándékozta meg a könyvtárat. A könyvek zömmel a kortárs lengyel szépirodalmat reprezentálják, de találunk köztük olvasnivalót a magyar-lengyel kapcsolatokról, a természet és a művészet gyógyító erejéről, Fryderyk Chopin zeneszerző munkásságáról. A kis gyűjteménynek olyan különleges darabjai is vannak, mint a katyni tömeggyilkosságról szóló, először 1946-ban megjelent könyv első magyar nyelvű megjelenése Pálfalvi Lajos fordításában, vagy Czesław Miłos Nobel-díjas költő, irodalmár  két kötetes lengyel irodalom története.
A Lengyel Intézet küldetése, hogy a lengyel kultúrát a maga sokszínűségében mutassa be a magyar közönségnek. A könyvek átadása, és a könyvtáron keresztül a széles olvasóközönség felé továbbítása is e célt szolgálja.



 

Kategória: 
Hírek: