Könyvajánló - 2014. március

Szabó T. Anna: Tatok Tatok. Bp. Magvető K., 2012.

"Tatok, tatok, hol voltatok? Patakparton mit láttatok? Fütyültetek? Ugráltatok? Tatoktatok." Szabó T. Anna versei nyelvpörgető mondókák, pisszegő dalok, rímes tréfák és ritmikus rögtönzések. Az ünnepekről és a hétköznapokról, a családról és egyéb állatfajtákról szólnak, de vigyázat: a világ nem csupán kacagás és móka, mert ha felbukkannak a sámánok, a boszorkányok, a kalózok meg a vérnyulak, akkor aztán beindul a vadulás! A József Attila- és Vackor-díjas költő verseit az egyedi formavilágot teremtő, összetéveszthetetlen stílusú, nemzetközileg is elismert Kárpáti Tibor illusztrálta. Ezt a könyvet 4-8 éves gyerekek számára ajánljuk. 

Wihelm Hauff: A kis Mukk története. Bp. General Press, 2012.

A gyermekirodalom klasszikusait felvonultató új sorozatban a számtalan díjjal jutalmazott illusztrátor, Szegedi Katalin képeivel adjuk közre Hauff legismertebb meséjét. Hauff a német népmesékből származó elemeket és a keleti motívumokat ötvözve mágikus és rejtelmes hangulatú történeteket alkotott. A szerző csodálatos tájakra kalauzolja olvasóit, és fantasztikus hősöket vonultat fel meséiben, amelyek nemcsak szórakoztatnak, de komoly tanulságokkal is szolgálnak.

 

Birgit Bondarenko: A közlekedés. Bp. Tessloff és Babilon Kiadó, 2014. Mi micsoda junior 27.

Mi történik, ha meghibásodik egy közlekedési lámpa? Miért világítanak éjszaka az útjelző táblák? Milyen a szabályosan felszerelt bicikli? Hogyan közlekedik óvatosan és biztonsággal egy kisgyerek? Lali Anyával éppen ezt gyakorolja. Igyekszik felismerni a gyalogosokra és a biciklistákra vonatkozó közlekedési táblákat. Egy hosszasabb autóút során Apa elmagyarázza azt is, hogyan irányítják a forgalmat és mi történik egy baleset esetén. A te kerékpárod biztonságos? Hogyan kell felszerelni, hogy kimehess vele a közútra? A könyvből ezt is megtudhatod. A kukucskálók mögött játékos feladványok várják a kis olvasókat. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk.

Berg Judit, Polgár Judit: Alma. Bp. Ecovit Kiadó, 2013.

Berg Judit, József Attila- és IBBY-díjas író, Rumini megteremtője és Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója összefogott, hogy fiatal olvasóiknak egy kicsit a sakkról, de inkább a sakkon túl az életről meséljenek. Ők már megtapasztalták: semmi sem fekete-fehér, még a sakktáblán sem, nemhogy az életben, senki sem abszolút jó vagy abszolút gonosz.
Nem kell, hogy sakkozni tudj. Alma társai sem tudnak. Mégis, nélkülük Alma biztos bukásra lenne ítélve...

 

Dávid Ádám: A Millennium Express – A potyautas. Tilos az Á Könyvek, 2013.

Milyen vonat halad át Budapest szívén? A Millennium expressz! Még sosem hallottál róla? Akkor itt az ideje! Teri sem tudott az árva gyerekeket mentő vonat létezéséről, amíg rajta nem találta magát. De ő a híres Zsolnay családból származik, és élnek a szülei! Miért vette fel a Millennium? Mert üldözi valaki, akiben megbízott. A vonaton azonban menedékre és barátokra lel. Közben üldözője egyre közelebb kerül hozzá, és az egész szerelvény veszélybe sodródik… Merre visz tovább a Millennium expressz útja? Dávid Ádám regénye a századfordulón játszódik – tele kalanddal, váratlan fordulattal és szerelemmel. Előkészületben: Millennium expressz - A fogoly.

 

Holly Black: White Cat – A fehér macska. Szeged. Könyvmolyképző Kiadó, 2013. (Vörös pöttyös köyvek)

Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lillát. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lillával. Az is lehet, hogy még mindig életben van?
 

Könyvtári ajánló - VSVK: