Decemberi újdonságaink

Sigrid-Maria Grössing: Sisi családi körben

Erzsébet császárné és királyné sugárzó személyisége és tragikus sorsa napjainkban is nagy érdeklődést vált ki. Bajorországban nevelkedett, majd 16 éves korában Ferenc József császár feleségeként került a bécsi császári udvarba, ahol addigi szabad és vidám élete drámai fordulatot vett. Családtagjai gyakran támogatták, elkísérték élete kanyargós útjain, de sok ellensége is akadt. Kora egyik legszebb asszonya volt, kivételes egyéniségének, a magyarok iránti szeretetének köszönhetően történelmünk egyik legnépszerűbb személyisége.

Fabio Volo: Járok egyet

Ha mindent itt hagyok, bátor vagyok, vagy menekülök? Nico huszonnyolc éves rádiós DJ. Életét a zene tölti ki. Meg a szex. Megszámlálhatatlan valós és kevésbé valós szexuális kaland és jó, néha egy-egy afféle szerelem is. Biztos benne, hogy majd egyszer eljön az igazi, de addig is nagy megkönnyebbüléssel tölti el, hogy otthon egyelőre csak a mosatlan edények halma várja, nem pedig egy feleség növekedő pocakkal. Az utóbbi időben viszont mindennapjaiba valami homályos rossz érzés fészkelte be magát. A rádióban hosszú távú szerződési ajánlatot kap, a haverok közül egyre többen járnak öltönyben és nyakkendőben, és az egyéjszakás kalandok utáni ébredések is mindinkább olyan érzéssel töltik el, mint egy túlzásba vitt gyorséttermi zabálás. Egyesek szerint az a baj, hogy még nem találta meg az igazit bár Nico szerint inkább ők horgonyoztak le túl hamar. Huszonnyolc éves, és kevesebbet tud magáról és a világról, mint amikor húsz volt hogy van ez? Mindenesetre egy születésnap jó alkalom arra, hogy az ember összeszedje a gondolatait, és számot vessen a helyzettel. Így születik meg ez a levélregény: egy egyszerre bölcs és éretlen huszonnyolc éves sirámai és örömei egy éppen öttel idősebb barátnak címezve, aki talán Nico gondjaiban a sajátjaira ismer majd de az is lehet, hogy már egészen más nyomasztja. Ki tudja, mire gondol, miről álmodik, vagy álmodik-e egyáltalán még valamiről. Mindenesetre Nico levelet ír és válaszokat követel. Fabio Volo olasz író, színész, sztárriporter és újságíró, akinek Olaszországban már hat regényét kiadták. Ezek közül időrendben az első a Járok egyet. Magyarul a sorban a negyedik Ráadásnap jelent meg először.

Diane Chamberlain: Titkok örvénye

„Kedves Anna! Nehéz papírra vetni mindazt, amit el kell mondanom, de tisztában vagyok vele, hogy végigolvasni sokkal nehezebb, és nagyon sajnálom…” Ez a félbeszakadt levél az egyetlen nyom, amelyből Tara és Emerson kiindulhat legjobb barátnőjük, Noelle öngyilkosságának okait kutatva. Minden, amit tudtak róla – szülésznői hivatása, bátor kiállása az igaz ügyek mellett, családja és barátai iránt érzett szeretete –, olyan ember benyomását keltette, aki ragaszkodik az élethez. Miért választotta mégis a halált? Túl sok mindenről nem tudtak. A „Titkok örvénye” izgalmas regény, amely mindannyiunk számára felteszi a kérdést: mi az, amit már nem lehet megbocsátani?

Javier Cercas: Szalamiszi katonák

A spanyol polgárháború utolsó napjaiban történt, hogy egy köztársasági katona megmentette az ellenség fő ideológusának életét… A különös történet egészen véletlenül jutott a fiatal író, Javier Cercas fülébe, s aztán sokáig nem hagyta nyugodni. Mi is történhetett igazából? El tudjuk-e képzelni azt a pillanatot? A köztársasági csapatok helyzete már reménytelen, vonulnak vissza a francia határ felé, amikor valaki úgy dönt, végezzék ki a francóista foglyok egy csoportját. Köztük van Rafael Sánchez Mazas író, a Falange alapítója és ideológusa. Mazasnak azonban sikerül megszöknie, elrohan az erdőbe – s amikor egy köztársasági katona megtalálja, csak ránéz, majd visszafordul, Itt nincs senki!, mondja a társainak.Cercas úgy érezte, Mazas életéből s főként ebből a sztoriból, a rejtélyből – vajon miért döntött úgy az a katona, hogy megkíméli a fő falangista életét – jó „dokumentumregényt” lehet írni. Meg is írja, de úgy érzi, valami még hiányzik… S akkor találkozik Roberto Bolañóval, a Spanyolországban élő híres chilei íróval, aki elmesél neki egy másik történetet, amely aztán teljesen megváltoztatja a tervezett regényt – sőt magának a szerzőnek az életét is. Mert lehet, hogy Bolaño történetének hőse ugyanaz a katona – s talán még él, még lehet beszélni vele…

Bártfai Barnabás: MS Word 2013 zsebkönyv

E könyvecske segítségével megismerhetjük az Office 2013 szövegszerkesztő programjának, a Word 2013-nak kezelését. A közérthető nyelvezet miatt bátran ajánljuk akár kezdőknek is, de hasznos lehet azok számára is, akik ECDL vagy egyéb vizsgára készülnek, vagy akik a szövegszerkesztés további lehetőségeivel kívánnak megismerkedni, mivel e könyv a Word kezeléséhez szükséges ismereteken túl további hasznos tanácsokat is ad. Szintén hasznos lehet azok számára, akik a 2003-as verzióról váltanak 2013-ra, vagy akik újabb verziót használnak, mivel a 2003-ashoz lépest óriási, a 2007-hez és 2010-hez képest viszont kevés az eltérés. Továbbra is fontosnak tartottuk, hogy ne azt mutassuk meg, hogy egy adott programfunkció mire való, hanem azt, hogy egy adott feladatot miként tudunk megoldani.

S. Nagy Katalin: Képzőművészet és kommunikáció

A képek és a nézők kölcsönösen alakítják egymást, de meglepő módon, a szemlélő és a műalkotás közötti kapcsolatteremtésnek, vagyis a művészeti kommunikációnak alig van szakirodalma. Ezt a hiányt pótolja S. Nagy Katalin hozzáértő könyve, amely hosszú évek oktatási gyakorlatán alapuló tankönyv, de egyúttal a szakemberek és a művészet értő befogadását igénylő olvasóközönség számára is kalauzként szolgál.

A művészet 25.000 éves történetének kiemelkedő, ismert és ritkán emlegetett művei a kommunikáció legfontosabb jegyei szerint strukturálódnak. A fejezetcímek már magukban érzékeltetik, hogy itt másképp tekint a művészettörténész tárgyára: Arckifejezés és érzelmek: öröm; szomorúság; félelem; düh és harag; undor; meglepődés ábrázolása, Arckifejezés a portréfestészetben, portrészobrászatban: arcképek és önarcképek; Szemkontaktus, azaz intimitás: anya és gyermeke, a szerelmesek, a társaság körében; Egyedüllét helyzetei a munkára összpontosításban, az önimádatban; Mit árul el a csukott szem, az elrévedő pillantás; Kommunikáció a mozdulatban: a testtartásban, a kéztartásban, az érintésben, a távolságtartásban.

Klein Ágnes: Utak a kétnyelvűséghez

Már a 19. században, az első óvodák megjelenésekor megfogalmazódott annak az igénye, hogy az óvoda ne csak gyermekmegőrző intézet legyen, hanem sokoldalúan fejlessze a gyermekeket számukra megfelelő tevékenységeken keresztül. Ez ideális életkor, hiszen a gyermekek (még) szívesen tanulnak újat, kíváncsian fedezik fel a világot, gyakorolnak és ismételnek. A sok lehetséges fejleszthető és fejlesztendő terület közül a nyelvelsajátítás folyamatára fókuszál a kutatás. Mind az óvodai, mind a családi nyelvelsajátítás folyamata során középpontban áll a gyermek nyelvelsajátító tevékenysége mellett a környezet, hiszen nincs olyan gyermek, aki születésekor predesztinálva lenne egy vagy két nyelv elsajátítására, hanem a környezeten múlik, hogy adottak-e és szükségesek-e ennek a feltételei.

 

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: