Könyvajánló - 2013. január

Benedek Elek: Három zsák ravaszság. Bp. General Press Kiadó, 2012.
Rókáné komámasszony és sündisznó asszonyság szőlőt lopni indul. Abban bíznak, hogy ha bajba is kerülnek, szorult helyzetükből kisegíti majd őket Rókáné nagy ravaszsága. De vajon mire elég három zsák ravaszság? Ki tud-e szabadulni a csapdába esett róka, vagy a kicsi sündisznótól kell segítséget kérnie? A híres mesemondó, Benedek Elek rajongói ezúttal a vidám, játékos vagy éppen elgondolkodtató tanulsággal szolgáló történetek hőseivel ismerkedhetnek meg. Kacor király, mackó koma, holló úr és egerecske kalandjai elevenednek meg a könyv lapjain, hogy esti mese formájában szórakoztathassák a legfiatalabb korosztályt.

 

Moser, Erwin: Egércirkusz. Bp. Manó Kiadó, 2012.
Erwin Moser állatmeséi elsősorban kisóvodásoknak szólnak, de a család minden tagját elbűvölik. A Nádori Lídia fordításában megjelent rövid történeteket a szerző saját illusztrációi díszítik. Tudjátok, hogy mi az az egefánt? Egy egészen kicsi elefánt, amelyik ráadásul hasonlít egy egérhez. De ez még mind semmi, Ancsa, az egérlány versenyre hívja ki a barátnőjét, Rozit, hogy eldőljön melyikük ér előbb az Északi-sarkra. Jenő, a jegesmedve rájön, hogy mi az, ami még a síelésnél is jobb. Max, a robot segít megépíteni a Miákovics család házát. Konrád, a hegyi ember vendégül lát két egeret. Frédi, a kismacska pedig alig várja a karácsonyt. Szívmelengető történetek kicsiknek és nagyoknak, hideg őszi és téli estékre.

 

Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyve 2.0. Bp. Krónika Nova kiadó, 2012.
Több mint húsz éve jelent meg a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyve, mely másfél éven belül 3 kiadásban 70.000 példányban fogyott el. Sikerét bizonyítja, hogy két évtized elteltével is szerencse kell ahhoz, hogy az antikváriumokban hozzájussunk egy példányhoz. Ezért döntöttek úgy a szerzők, hogy megújítják a kézikönyvet, a mai fiatalok problémáit orvosolva.

 

Kinney, Jeff: Egy ropi naplója 5. : A rideg való. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2012.
Greg Heffley világéletében egy dolgot akart: felnőni. De vajon tényleg olyan remek dolog a felnőtté válás, mint amilyennek ő azt hiszi? A fiú-lány bulik és a növekvő felelősség terhei mellett Gregnek még a kamaszodással járó kínos változásokkal is meg kell küzdenie - ráadásul mindezt úgy, hogy nincs mellette a legjobb barátja, Rowley. Vajon egyedül is állja majd a sarat? Vagy leteríti a „rideg való”?

 

Lewis, Gill: Égi vándor. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2012. (Cool Selection)
Egy teremtmény él az erdő mélyén… Olyan teremtmény, amilyet már több mint száz éve nem láttak Callumék farmján. Callum és Iona megfogadják, hogy titokban tartják csodálatos felfedezésüket, de vajon képesek is megvédeni? Az ígéret, melyet egymásnak tettek, mindkettejük életét megváltoztatja.

 

Williams, David: Gengszter nagyi. Bp. Kolibri, 2012.
Egyszerre kalandos és megindító történet egy nagymamáról és az unokájáról, valamint lopott koronaékszerekről. Hősünk, a 11 éves Ben rettegve gondol a pénteken estékre, amikor a nagymamájánál kell aludnia. A nagyi ugyanis minden idők legunalmasabb nagymamájának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz.
De van két dolog, amit Ben nem tud róla:
1. Régen hírhedt nemzetközi ékszertolvaj volt.
2. Egész életében minden idők legnagyobb ékszerrablásáról álmodozott: az angol koronaékszerek megszerzéséről.

 

Könyvtári ajánló - VSVK: