Decemberi könyvajánló

Santambrogio, Giovanni: Jézus születése

A karácsony titka, amelyet nagy művészek lepleztek le, akik remekműveikre bízták azt a feladatot, hogy fejezzék ki az ember döbbent csodálatát a Gyermek Jézus születése előtt.
„Gyermek akart lenni, azért, hogy te tökéletes ember lehess; pólyába kényszerült, azért, hogy te kikerülj a halál szorító karjaiból; ő az istállóban vett szállást, hogy téged fölemelhessen az oltárig; ő a földi  létet választotta, hogy te elérhesd a csillagokat.”

Phelps, Isela: Kössünk kötőkereten

Ha leülünk, és kezünkbe veszünk egy kötőkeretet és némi fonalat - máris egy kaland részesei lettünk. Észre sem vesszük, és néhány perc múlva már teljesen belemélyedünk a kötés varázslatos műveletébe. Körmöcskézni nagyon könnyű, ezért nemcsak felnőtteknek, de gyerekeknek is nagyon szórakoztató időtöltés. Sokan talán használták is gyerekkorukban a négy szöggel ellátott faspulnit, amellyel végtelen csőkígyókat lehetett készíteni. A hurkolt csőből aztán edényalátét, szőnyeg vagy éppen poháralátét készült. A mai körmöcske felépítése egy kicsit bonyolultabb a hajdani spulninál, használata azonban éppolyan egyszerű. A körmöcskézés technikáját rendkívül könnyű elsajátítani, felnőttek és gyerekek is néhány óra alatt megtanulhatják. Azoknak a felnőtteknek, akik korábban esetleg túl nehéznek találták a kötőtűk használatát, ez a technika sikerélményt adhat. A kézimunka lelkes hívei pedig újabb lendületet kaphatnak az újfajta módszer felfedezésével. Könyvünk egyszerre munkafüzet és kézikönyv. A kötetben a körkötő és a négyszögletes kötőkeret használatát is bemutatjuk, könnyen elkészíthető munkadarabok is kísérik a leírást, amelyeken gyakorolhatjuk is frissen szerzett tudásunkat. Ezenkívül számos további kötésmintát és divatos darabot is bemutatunk, így már semmi akadálya, hogy belemerüljünk a körmöcskézés világába.

Hartmann, Ulrike: Anyának lenni és nem görcsölni

"Mint a babapopsis reklámokban az anyák, olyan boldog és kiegyensúlyozott akartam lenni. De nem így lett. Ha ma ránézek egy fényképre, amin az újszülött gyerekemmel pózolok, akkor egy sápadt, fáradt nőt látok, gyűrött pólóban, büfifoltos mackónadrágban. Ott ülök én, az anya. Valamit tuti nem csináltam jól. Hiszen, ha a divatos anyaszakirodalom minden betűjét betartottam volna, akkor most nem kellene leszegett fejjel és behúzott nyakkal nézegetnem a családi albumot. Nekem nem sikerült olyan szépen élnem egy csecsemővel, mint ahogy a filmekben szoktak. De szerintem senkinek sem sikerül. A szakirodalomban szereplő anyuka csupán fantomanya. () Ez itt az én saját történetem." Ulrike Hartmann maga is két gyermeket nevel, őszintén és ironikusan tárja elénk, mennyi nehézséggel küzd meg nap mint nap egy kismama a 21. században, miközben arra törekszik, hogy ő is és gyermeke is tökéletes legyen. "Egy fontos és kötelező olvasmány minden szülőnek, és persze mindazoknak, akik valaha is azt tervezik, gyermeket hoznak erre a világra." -(fem.com). "Felszabadítja az örökké stresszelő anyákat." -(Planet Wissen)

Csíkszentmihályi Mihály: Kamasznak lenni

Hogyan élnek a kamaszok? Mit gondolnak az iskoláról, a családjukról, a barátaikról? Mitől félnek és mit szeretnének? Csíkszentmihályi Mihály és Reed Larson könyve különleges kutatásra alapozva válaszolja meg ezeket a kérdéseket. 75 véletlenszerűen kiválasztott tizenévest kértek fel, hogy amikor a maguknál hordott csipogóval jeleznek nekik - legyen az bármely napszak - jegyezzék fel, mire gondolnak, mit csinálnak éppen, hogyan érzik magukat. Az eredmény ez a könyv, amelyben feltárul a kamaszok mindennapi élete, akár az iskolában, akár a barátaikkal vagy éppen családjukkal töltik idejüket. Ha szeretnénk hogy a felnövő generáció ne kallódjon el, segíteni, hogy kamaszaink elégedett, boldog felnőttek legyenek, hogy társadalmunk stabil maradjon, érdemes megfontolni, a Kamasznak lenni eredményeit és a szerzők ajánlásait. Lenyűgöző olvasmány, nemcsak tanulságos, de kötelező irodalom minden szülő, pedagógus és pszichológus számára.

Móser Zoltán: Névviseletek I-XII.

Január-február. Boldogasszony hava. Böjtelő hava Ajándék a név, minden embernek a maga neve. Egy egész életre kapta azoktól, szívük melegével, akik az életével is megajándékozták. Eme kiadvány a legjava forrásokból - Bálint Sándor, Kálmán Béla, Szilágyi Feenc névfejtő munkáiból - merít, de számos névről a feljegyzett szokásokat (köszöntőket, énekeket, szokásdalokat) is híven idézi énekszóban és kottában. A 12 hónapra szóló és 6 kötetre tervezett Névviseletekben mintegy 300 köszöntőt kap kézhez az Olvasó. A Központi részlegben a sorozat 12 kötete kölcsönözhető.

Sévillia, Jean: Az utolsó császár és király

1916-ban Ferenc Józsefet I. Károly osztrák császár, IV. Károly magyar király néven felszentelt uralkodó követte. A huszonkilenc évesen trónra lépő fiatalembernek határozott elképzelései voltak: békét és reformokat akart, béketárgyalásokat kezdeményezett a központi hatalmakkal. 1918-ban azonban le kellett mondania az oszták és a magyar trónról egyaránt. 1920 márciusában és októberében két sikertelen puccskisérletet hajtott végre, hogy visszaszerezze a magyar koronát. 2004-ben II. János Pál pápa boldogá avatta.

Miller, Alex: Lovesong

A Café Chez Dom Párizs egyik külkerületében bújik meg, ahová turisták nemigen jutnak el. A tulajdonos, Houria és fiatal unokahúga, Sabiha a helyi vágóhídon dolgozó észak-afrikai bevándorlóknak kínál házias ételeket és menedéket. Egy napon azonban az ausztrál John menekül be a vendéglőjükbe a hirtelen kitört vihar elől. Ennek a véletlennek köszönhetően veszi kezdetét a tragikus kimenetelű szerelmi kaland... Évekkel később John már Melbourne egyik külvárosában éli rendezett életét gyönyörű, egzotikus feleségével, Sabihával és a kislányukkal. Ám továbbra is kísérti mindaz, ami Párizsban történt velük. Úgy dönt, felfedi titkát az idősödő írónak, Kennek, hogy a segítségével rátalálhasson a megértés és megbocsájtás lehetőségére. - Alex Miller világszerte népszerű és sikeres, számos díjjal kitűntetett ausztrál író, aki lenyűgöző érzékenységel ír a hétköznapi emberek magánéletének rejtelmeiről. Eddig tíz regénye jelent meg. A Lovesong 2011-ben Ausztráliában az év könyve lett.

Hunter, Madeline: Veszélyes hódító

A 19. századi Angliában játszódó történet főszereplője Audrianna, aki önálló, független nő. Apja egy botrányos összeesküvésben halt meg, ezért a lány elhatározza, tisztázza a férfi nevét. De egyáltalán nem számít arra, hogy szerelmes lesz abba az emberbe, akinek az a célja, hogy bemocskolja az apja emlékét.

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: