Könyvajánló - 2012. november

Balázs Ágnes: Mesélő ABC. Bp. Móra, 2012.

A magyar ábécé elsajátítása gyerekjáték, ha az egyszer szálkás, máskor kerekded betűformákat különleges mesehősök mutatják be. A coboly vagy a zsizsik nem éppen szokványos szereplői az állatmeséknek, az orchidea és a dália sem gyakori virágnevek. Ebben a könyvben azonban jól megférnek a baromfiudvar állatai és az erdő-mező virágai mellett, s a róluk szóló rövid kis történetek apró életbölcsességeket rejtenek. Az olvasás kezdeti nehézségeinek leküzdésére minden meséhez egy-egy színnel és rajzzal kiemelt hangzó tartozik, amelynek felismerését és kiejtését könnyedén gyakorolhatja az ábécé kis- és nagybetűivel ismerkedő gyerek.

Hauff, Wilhelm: A kis Mukk.Bp. General Press K., 2012.

Ebben a csodálatos mesekönyvben az olvasók újabb generációi találkozhatnak Wilhelm Hauff emlékezetes hőseivel. A gólyává változott bagdadi kalifa és nagyvezíre ugyanúgy felejthetetlen alakjai Hauff történeteinek, mint az apró termetű, ám bátor és tisztességes kis Mukk vagy a rettenthetetlen Musztafa, aki számtalan kalandba keveredik, miközben húgát, Fatmét igyekszik kiszabadítani a rabságból. A Wilhelm Hauff által teremtett mesevilágot Szegedi Katalin káprázatos illusztrációi teszik elevenné. 

 

Sophie Kniffke: Az autó. Bp. Móra, 2008. (Kis felfedező zsebkönyvek 3.)

A pedagógusok közreműködésével készült sorozat színes képek és átlátszó fóliák segítségével kelti fel a gyerekek érdeklődését a környezetük iránt. A természet, az élővilág, a technika vagy a történelem területéről válogatott témák a legalapvetőbb ismereteket közvetítik a világról. Csodálatosan szép, valósághű rajzok segítenek a környezet megismerésében, a rajzos fóliák lapozgatása közben meglepő felfedezésekre jut az olvasó. A könyvecskéket összegyűjtve minienciklopédia kerül a gyerekek könyvespolcára.

 

Nesbet, Anne: A szalamandrás ház titka. Bp. Főnix Könyvműhely, 2012.

Maya és kisöccse, James már a Párizsban töltött legelső napjukon valami nagyon ősi, titokzatos mágia nyomaira bukkannak. Pontosabban, az bukkan őrájuk. Furcsa ház bronz szalamandrát formázó kilinccsel; kőszobor, amely túlságosan is hasonlít Maya saját aggodalmas arcára; egy rejtélyes férfi, aki sötét napszemüveget hord, hogy eltakarja ragyogó, lila szemeit… Minden titkok mágikus középpontja egy csillogó üvegű Varázsvitrin, mely kiválasztotta magának Mayát, hogy ezentúl ő legyen az új Őrzője. Maya egy Valkó nevű barátságos fiú segítségével meglepő dolgokra bukkan a saját családfája jól elrejtett titkai között, s miközben sorra kibogozza a szalamandrás ház titkait, Mayának ki kell hívnia és le kell győznie Párizs mágikus alvilágát… mielőtt még túl késő lenne.

 

Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1. Studium Plusz Könyvkiadó, 2012.

Kamasznak lenni nem könnyű. Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről, illetve ha megfelelően élénk a fantázia - arra az esetre, ha feltétlenül ki kell találni, mondjuk egy kamu pasit cikis helyzetek megoldására. És sokszor jól jön egy ikertesó is.

 

Becca Fitzpatrick: Silence – Vihar előtt. Szeged. Könyvmolyképző, 2012.

Nora Grey nem emlékszik élete elmúlt öt hónapjára. Azután, hogy egy temetőben ébred, és megtudja: hetekig keresték, megpróbálja életét visszazökkenteni a régi kerékvágásba. Iskolába jár, legjobb barátnőjével, Vee-vel lóg, igyekszik elkerülni édesanyja ijesztő új pasiját.
Csakhogy néha megszólal a fejében egy hang, egy idegen gondolat, amelyet nem képes megérteni. Látomásaiban angyalszárnyak jelennek meg és földöntúli lények, akiknek semmi dolguk Nora életében. Aztán Nora és egy szexi idegen útja keresztezi egymást, és a lányban feltámad a megmagyarázhatatlan vonzalom. Úgy tűnik, minden kérdésére nála van a válasz... 
 

Könyvtári ajánló - VSVK: