Női írók - nőkről - nemcsak nőknek

A Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjteményben a női zeneszerzőkről készült kiállítás után most a női írók kerültek előtérbe - eredeti nyelven. Könyvkiállításunk válogatásában az olyan írók, mint a Bronte nővérek vagy Jane Austen mellett helyet kapnak a kortárs német női írók is, de a komoly témák mellett nem maradhatnak ki a gasztrokrimik, vagy a chic lit irodalom sem. Gyűjteményünk kínálatából egy átfogó csokrot akarunk nyújtani női írók nőkről írott műveiből - nemcsak nőknek. A könyvkiállítás novemberben tekinthető meg részlegünkben, minden darabja kölcsönözhető!2012. június 8-án Szegeden a Somogyi könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában megnyílt az első Schwimmer-szoba Magyarországon.  A könyvtárnak ebbe a részébe gyűjtötték össze a magyar és a külföldi nőirodalom jó néhány alkotását, amelyek segítik a kiegyenlítettebb társadalmi gondolkodás, a női öntudat és autonómia kialakítását, kialakulását. A névadó:
Bédy-Schwimmer Rózsa A Nő és a Társadalom (1907-1913) valamint A Nő (1914-17) című feminista folyóiratok főszerkesztője volt, aki igen sokat tett a magyar nők megbecsültségért, egyenrangúsításáért, érdekeinek képviseletéért.
Ennek a kezdeményezésnek folytatásaként az ENE egyesület képviseletében Feledy Ilona egri alapító tag a Bródy Sándor Könyvtárral összefogásban Bodó Boglárka könyvtárossal hozta létre a Női írók - nőkről - nem csak nőknek című kiállítást, amely a külföldi írónők műveibe enged betekintést nyújtani eredeti nyelven. 
Az Együtt a Nőkért Egyesület (ENE) 2012. májusában alakult Szegeden.  Célja:
–    a marginalizált (magyar és külföldi) női kultúra terjesztése, köztudatba emelése
–    teljességre törekvő honlap üzemeltetése, fejlesztése, mely átfogó információt nyújt a marginalizált női kultúra különböző aspektusairól, úgymint magyar és külföldi író- és költőnők, történelmi személyek, képzőművészek, zeneszerzők, tudósok, feltalálók, orvosok, valamint feminista szerzők és aktivisták.
–    hozzájárulás, hogy az egyes népek kánonjaiban, európai illetve globális szinten a humán- és reáltudományokban, valamint művészeti ágakban elismert, hazánkban ennek dacára mégis elhallgatott, jelentős teljesítményt létrehozó nők – különös tekintettel az irodalomtörténet marginalizált nőalakjaira– a középiskolai oktatásba, kötelező tananyagba, érettségi tételek közé bekerüljenek, így az általános műveltség részéve váljanak.
–    nyomtatott magazin, illetve kiadványok megjelentetése
–    A könyvtárakkal való együttműködés erősítése, kiterjesztése, alkalmi előadások tartása (pl. alkalmakkor, évfordulókon, kiállításokhoz kapcsolódva)

Kategória: