Szeptemberi könyvajánló

Krentz, Jayne Ann: Szédítő mélység

Isabella Valdez, hogy új életet kezdjen, egy pszichodetektív irodában helyezkedik el. A lány rendet teremt a kaotikus helyen, s nem lepődik meg a munka parapszichikai jellegén. Egy egyszerűnek tűnő eset kibogozása közben azonban előkerül egy régi ingaóra, amelyből sötét erő árad, Isabella és főnöke, Fallon pedig az álmos kisváros rejtélyekkel teli történetének kellős közepén találják magukat...

 

McEuen, Paul: Spirál

Csendes-óceán, 1946 - A Brit Hadsereg Liam Connor főhadnagyot, a biológiai fegyverek szakértőjét küldi az Amerikai Haditengerészet segítségére, hogy meghiúsítsák a japánok utolsó kétségbeesett próbálkozását, amelynek során egy tengeralattjáróval akarják eljuttatni az amerikai kontinensre a világ első biológiai szuperfegyverét. A küldetés neve: Uzumaki. Jelentése: Spirál. Katasztrofális következményekkel járna, ha a fegyver működésbe lépne; hogy nyoma sem maradjon, felrobbantják a történelem negyedik atombombáját. - New York, napjainkban. A Nobel-díjas Connor a nanotechnológia élvonalába tartozó kutatásokat végez, és azon imádkozik, hogy a Spirál kísértete soha ne térjen vissza. Ám most mégis itt van, a tétek pedig sokkal magasabbak. A legújabb technológiával kombinálva a Spirál gyakorlatilag megállíthatatlan lenne, az ellenszer pedig egyedül Connor titka. Saját és szerettei élete is veszélyben forog, mert a Spirált keresők semmitől sem riadnak vissza, hogy megszerezzék és eltemessék e tudást. Megindul a hajsza a Spirálért: vajon túléli-e az emberiség a leselkedő világvégét?

 

James, Peter: Tökéletes emberek

Egy tavaszi délutánon harminc tengeri mérfölddel az amerikai partoktól egy fiatal pár álldogál a klinikává átalakított óceánjáró helikopter-leszállóhelyén, és aggodalmas arccal kapaszkodnak a hajókorlátba. Mindketten tisztában vannak vele, hogy most már túl késő; nem gondolhatják meg magukat. Vajon helyesen cselekszenek? Mindkettejük szívét a félelem mardossa, amikor az előttük álló beavatkozásra gondolnak. John és Naomi leírhatatlan fájdalmat élt át, miután elvesztették négyéves kisfiukat egy ritka genetikai betegségben. Újabb gyermeket szeretnének, de attól félnek, ő is örökölné a hibás gént. Dr. Leo Dettore, a világ vezető génsebésze azonban megígéri nekik, hogy minden kórtól megóvja a születendő babát. Nekik csak annyit kell tenniük, hogy megbíznak az orvosban és cseppet sem hagyományos módszereiben. - Peter James (Ádáz küzdelem, A halott szorítása) regényei méltán hozták meg számára a világhírt: könyveit immár harmincöt nyelvre lefordították, az idegfeszítő történetek nemsokára a filmvásznon is megelevenednek. A szerző új könyvével az orvostudomány területére kalandozik, a tőle megszokott elképesztő izgalmakkal ragadva meg az olvasó figyelmét.

 

Roth, Victoria: A beavatott

Beatrice Prior az antiutópisztikus Chicagóban él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e, vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent – még önmagának is.

 

Hanczár János: Óperencia

A pozsonyi diadal nem legenda. Ma már nemcsak az önjelölt kutatók foglalkoznak e témával, hanem a hadtörténészek egy része is az ügy mellé állt, és segít feltárni a részleteit annak a csatának, amelynek eredményeként 1105 éve végleg eldőlt, hogy lesz hazánk. Ezt a gondolatot szolgálja ez a filmre kívánkozó, forgatókönyvszerűen megírt történet is, továbbá példát mutat a kor embere számára arra, hogy nincs lehetetlen helyzet, nincs kilátástalan jövő: dolgozni kell érte, hol fegyverrel, hol szellemmel, s hazánk sorsát jobbra fordíthatjuk. A mai nehéz időszakban is nagyon fontos, hogy higgyünk a sikerben! A hazaszeretet, a nemzettudat kérdése hangsúlyossá válik a műben: anakronisztikusnak tűnhet ezen fogalmak használata a tárgyalt kor kapcsán. De mi magyarok jól tudjuk: szükségünk van olyan példaképekre, akik ezen tulajdonságokkal felvértezve évszázadok távlatából is tanítanak bennünket. Árpád, Kurszán, Csepel és a többiek példája erőt adhat nekünk a folytatáshoz.

 

Bradford, Barbara Taylor: Levél egy idegentől

Justine Nolan magas, karcsú, szőke, fiatal nő: Emmy-díjas, híres dokumentumfilm-rendező. Apja már nem él, imádott nagyanyja légi szerencsétlenségben halt meg tíz éve. Édesanyja sohasem volt közeli kapcsolatban vele, a karrierje mindig fontosabb volt neki, mint a család. Talán csak ikerbátyjára számíthat biztosan, aki felesége halála óta egyedül neveli gyönyörű, kivételesen okos kislányát. Justine végre elkészül legújabb filmje utómunkálataival, pihenésképpen elutazik hát Connecticutba, gyermekkora kedvenc házába, ahol egy anyjának címzett levelet talál Isztambulból. Egy idegen írta, és meglepő információkat közöl a nagymamáról. Justine elindul, hogy fényt derítsen a titokra. Felfedezi Isztambult, ezt a mesebeli várost, amely Európa és Ázsia határán áll. Megkeresi a levél íróját, nagyanyja kortársát és barátnőjét, és találkozik a nő feltűnően vonzó és nőtlen unokájával. Isztambul varázsa, családi titkok, a második világháború legsötétebb napjai hősies bátorság, gonosz előítéletek és természetesen sok-sok szerelem: Barbara Taylor Bradford szokás szerint mesterien bonyolítja a szálakat és mozgat népes szereplőgárdát koldusszegénytől dúsgazdagig.

 

Beigbeder, Frédéric: Francia regény

Ez a könyv a hetvenes évek Bovarynéjának regénye, aki a válásával maga is folytatta az előző generációk hallgatását a két háború nyomorúságáról. Egy olyan férfi regénye, akit elhagytak, hát bosszúból élvhajhász lett, egy apa története, aki cinikus lett, mert összetört a szíve. Ez a regény egy báty története, aki mindent megtett, hogy ne hasonlítson a szüleire, és egy öcs története, aki mindent megtett, hogy ne hasonlítson a bátyjára. Egy mélabús kisfiú története - egy öngyilkos országban nőtt fel, olyan szülők között, akiket boldogtalanná tett zátonyra futott házasságuk. Egy olyan ország regénye, amely két háborút is elveszített, de sikerült elhitetnie magával, hogy megnyerte őket, majd egész gyarmatbirodalmát elveszítette, úgy téve, mintha ez mit sem változtatna a fontosságán. Ez egy új emberfajta története, avagy regény arról, hogyan lettek a monarchista katolikusokból kapitalista világpolgárok. Ilyen az élet, ahogy én megéltem: egy francia regény.

 

Seton, Anya: Elizabeth I.

A több évtizedet felölelő családregény lenyűgöző történelmi tabló, amely az első észak-amerikai államokat megalapító angol és holland telepesek közel négyszáz évvel ezelőtti történetét kelti életre. A regény főhőse egy londoni patikus lánya, Elizabeth Fones, aki önálló gondolkodásával, természettudományos érdeklődésével már egészen fiatalon kiemelkedett a környezetéből. John Winthrop, a Massachusetts-öbölbeli első kolónia kormányzójának unokahúgaként Elizabeth maga is kénytelen volt csatlakozni az Újvilágba elhajózó puritán angolokhoz, akik vállalták a sokak szemében esztelenségnek tűnő utazást, életüket kockáztatva nekivágtak az ismeretlennek, hogy a semmiből városokat teremtsenek. Elizabeth kivételes szépségével, belső tartásával és függetlenségre való törekvésével kitűnt kortársai közül, ám épp ezen tulajdonságai fordították szembe korával, és sodorták újra és újra veszélybe. A megdöbbentően sok üldöztetést elszenvedő asszony három házasságon keresztül és számos újrakezdést követően kitartóan védelmezte saját és gyermekei boldogságát, hogy aztán megtalálja a megnyugvást egy férfi oldalán, aki méltó társa lehetett.

 

Seton, Anya: Elizabeth II.

Az irigység és babonáktól való félelem Elizabeth Winthropot és családját messzire űzik Watertownból, távolra nagybátyja, John Winthrop kormányzó védelmétől. Rokonuk, Toby hajóján kelnek útra a még meghódítatlan területek felé, hogy új otthonra leljenek az üldöztetés elől menekülve. A korábban áttelepült régi barát, Daniel Patrick és családja mellett azonban az őslakos indiánok törzsei is várják az újonnan letelepedőket. Hiába Elizabeth barátságos természete és indián szolgálóleányuk, Telaka békítő személye, a nyugodt egymás mellett élés itt is megvalósíthatatlannak látszik. Az angol és a holland kolóniák diplomáciai villongásai az ott élő telepeseken csapódnak le, és Elizabetht jogos szabadságvágya és függetlenségi törekvései ismét bajba sodorják. Az asszony találkozása a rég látott fiatalemberrel, Will Halettel mindenestül felforgatja kettőjük életét, s míg egyik oldalról kibontakozó szerelmük, másik oldalról férje rejtélyes, félelmet keltő leépülése válasz elé állítja Elizabetht: vagy a magány száműzöttségét választja, vagy új társával vág bele az otthonteremtésbe. A regény lebilincselően izgalmas folytatása Elizabeth és Will végsőkig elszánt küzdelmét beszéli el a boldogságért, amelyet folytonos újrakezdésben a hatalmi játszmák, a vallási bigottság és a korabeli törvények kíméletlenségének árjával szemben kell megvívniuk.

 

Monaldi & Sorti: Intrika

1647, Párizs. A Királyi Színház színpadán Itália leghíresebb kasztrált énekese sziporkázik, mikor egy robaj kíséretében a színpadra zuhan Torelli díszlettervező fortélyos kristálygépezete. Ki állhat a merénylet hátterében? Kinek áll érdekében az olasz opera feltörekvő, húszéves csillagára, a Királynő kedvencére terelni a gyanút? Mit keres egy zenebolond fiúcska Mazarin bíboros könyvtárosának hálójában? Mióta kötnek ki a kikapós velencei énekesnők jámbor szerzetesek ágyában, és miért vonzódnak annyira a kasztráltakhoz? Az intrika, cselszövés és képmutatás könnyed eleganciája és elbűvölő bája itatja át a Monaldi&Sorti házaspár legújabb történetet, amelynek csattanója ezúttal is meglepő történelmi tanulságot hordoz. A háttérben végig ott rejtőzik a misztérium, melyet az Imprimatur sorozat következő része leplez majd le.

 

King, Stephen: Búra alatt

Chesters Mill békés kisváros. Ezt legfeljebb Dale Barbara, iraki veterán, most gyorséttermi szakács vonná kétségbe, aki összetűzésbe keveredett a városka legnagyobb hatalmú emberének a fiával és a barátaival. Szerencséje volt, mert a rendőrfőnök nem a befolyásos apának hitt, hanem neki. De Barbie tanult a történtekből: úgy dönt, továbbáll. Olyan sok a hasonló kisváros, és közepesen sült hamburgert készítő szakácsra mindenhol szükség van. Számításába egyetlen hiba csúszik, a Búra, amely váratlanul, a derült égből ereszkedik alá, és elvágja Chesters Millt a külvilágtól. És ahogy az emberek lassan felfogják, hogy a láthatatlan, de nagyon is valóságos akadály ott van és ott marad, kiderül, hogy Chesters Mill nem is olyan békés hely. Stephen King felejthetetlen figurákat teremt ebben a regényében is. A város három tanácsosa, a helyi újság szerkesztő-tulajdonosa, két lelkész - egy férfi és egy nő -, a városi kórház személyzete, a rendőrség állománya mind fontos szerepet játszanak, ki jót, ki rosszat. És nincs mód elmenekülni a városból.

 

Tűzgyújtó

King e műve néhány éve már megjelent magyarul, most újabb olvasók ismerkedhetnek meg Charlie McGee-vel, a nyolcéves, amerikai kislánnyal, akinek félelmetes tulajdonsága van: puszta figyelem-összpontosítással lángra lobbanthatja környezetét. A kislányra ezért van szüksége a CIA-nak, de egyéb titkos szervezeteknek is. Ha nem kaparinthatják meg élve, legalább holtnak szeretnék tudni. Andy, a kislány édesapja gyerekével folyvást menekül, keresztül-kasul az USA-ban. Újtukat felrobbanó benzinkutak, lángoló épületek, hamuvá porladó emberek szegélyezik.Egyes kritikusai szerint ez King legjobb regénye, egyúttal a legijesztőbb is, hiszen a Gonoszt itt emberek jelenítik meg, ráadásul nagyon hitelesen.

 

A coloradói kölyök

Maine partjainál, egy szigeten halott férfit találnak. Nincs nála irat, testén nincs ismertetőjegy, így személyazonossága megállapíthatatlan. A rendőrség hamar lezárja az ügyet. Csupán a helyi lap két újságírója és egy végzős diák szívós munkájának köszönhető, hogy több mint egy év után fény derül az áldozat kilétére. És itt kezdődik az igazi rejtély. Ugyanis minél többet tudnak meg az áldozatról, illetve halálának körülményeiről, annál kevésbé érthető az eset. Mi ez? Képtelen bűnügy? Vagy valami még ennél is furcsább? A kimeríthetetlen fantáziájú Stephen King ezúttal a krimi műfajban, ám a tőle megszokott módon, pillanatnyi lazítást sem engedélyezve kalauzolja az olvasót a lélek sötét mélyére.
 

Agatha Christie, a krimi királynőjének új soroza
Az idén 120 éves születési jubileumát ünneplő Agatha Christie legnépszerűbb alkotásai új köntösben jelennek meg, sorra véve a legizgalmasabb rejtélyeket és a legfondorlatosabb cselszövéseket, amelyek a világ egyik legnépszerűbb írójává tették a krimi koronázatlan királynőjét.  

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született a délnyugat-angliai Torquay-ben. Az első világháborúban ápolónőként dolgozott, az itteni élmények ihlették első detektívregényét, amelyet hat kiadó utasított vissza. A titokzatos stylesi eset végül 1920-ban jelent meg és már ebben is szerepelt a belga mesterdetektív, Hercule Poirot. Másik híres figurája a saját magáról is mintázott vidéki vénkisasszony, Miss Marple. Az előbbi 33 regényben szerepel, Miss Marple 12 alkalommal indult rejtélyes bűnesetek nyomába. Számos művét vitték filmre, némelyet többször is, ezek közül a legismertebb a Gyilkosság az Orient expresszen, A vád tanúja, a Tíz kicsi néger és a Halál a Níluson.

 

A Központi Könyvtár Részlegében az alábbi részek kölcsönözhetők:
A címekre kattintve ellenőrizheti, mely könyvek kölcsönözhetők részlegünkből.

Mrs. McGinty meghalt
Találkozás a halállal
Gyilkosság a paplakban
Gyilkosság az Orient expresszen
Ferde ház
Szunnyadó gyilkosság : Miss Marple utolsó esete
Tíz kicsi néger
Lord Edgware meghal
Nemezis
Öt kismalac
Gyilkosság meghirdetve
Gyilkosság Mezopotámiában
A fogorvos széke
Az ABC-gyilkosságok
A kristálytükör meghasadt
Az Ackroyd gyilkosság
Bűbájos gyilkosok

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: