Megnyitotta kapuit a felújított Ady Endre Könyvtár

2021. július 3-án átadásra került az Ady Endre Könyvtár, mely pályázati forrás keretében épült újjá. A beruházás összértéke 960 millió forint volt, ahol a 600 millió forint pályázati forrást csaknem 360 millió forinttal egészítette ki a város.

 

 

 

 

 

A könyvtár közel 2200 négyzetméteres területén számos közösségi hely került kialakításra.

A földszinten kapott helyet a 80 főt befogadó előadóterem, a Heves megyében egyedülálló tömörraktár és a kreatív módon kialakított gyermekkönyvtár, ahol sok színes dekoráció és kényelmes bútorok várják az olvasni szerető gyermekeket.

 

 

 

 

Az első emeleten a felnőtt olvasók böngészhetnek a szépirodalmi és szakirodalmi kötetek között, illetve a szintén ezen az emeleten kialakított olvasótermben a kézikönyvek és helytörténeti munkák között. Ugyanitt került elhelyezésre a Tini-Bázis is, ahová a középiskolás korú gyermekeket várják, az őket érintő témájú könyvekkel, illetve a későbbiekben meghívott vendégekkel, egyéb programokkal.

 

 

 

 

Kisebb művészeti, szabadidős csoportok és helyi civil szervezetek közösségei a második emeleti klubtermeket használhatják összejöveteleik megtartására. Ezeket a helyiségeket Hatvanhoz és a könyvtárhoz kötődő neves személyekről, Gódor Kálmán festőművészről, Perei Zoltán grafikusművészről és Ratkó József költőről nevezték el, ezzel is emléket állítva számukra.

 

 

 

 

A terek megújítása mellett az informatikai rendszer eszközeinek korszerűsítésre is megtörtént. Így a továbbiakban a könyvtár dolgozói és az idelátogató érdeklődők is modern technikai eszközökön tudják az informatikai szolgáltatást igénybe venni.

A megnyitón az intézmény igazgatója, Sinkovics Erika arról beszélt, hogy egy új korszak kezdődik a hatvani könyvtár életében. – Ez egy nagyon régóta várt fejlesztés volt, kollégáim nevében mondhatom, hogy egy álom valósult meg most számunkra. Mindig is ezt az épületet tekintettük az otthonunknak és a hatvaniak is szívesebben jártak ide, mint az ideiglenes helyünkre. Ebben a megújult, modern épületben most jobb körülmények állnak a rendelkezésünkre, sokoldalúbb lesz a szolgáltatás is. A berendezésbe és az új könyvtár kialakításába szívünket, lelkünket beletettük a csapattal – fogalmazott Sinkovics Erika.

Az ünnepélyes átadón helyi művészek – Köles Éva népdalénekes, Ürmös László brácsaművész, Ürmösné Fehér Nikolett zongoraművész és a Polifónia Vegyeskar – léptek fel.

 

 

 

 

A megnyitó délutánján az olvasók, könyvtárosok vezetésével, csoportos bejárással tekinthették meg a felújított épületet. Ezalatt a könyvtár „teraszán” a helyi Eszterlánc Kézműves Egyesület tagjainak vásárán böngészhettek a látogatók. Az estet a Polifónia Vegyeskar vidám, könnyed nyári dalai zárták.

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: