Nemzetközi gyermekkönyvnap - Április 2.

1967 óta tartják világszerte a GYERMEKKÖNYVEK NEMZETKÖZI NAPJÁt Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot.
Húsz évvel ezelőtt, 2001-ben Magyarország szervezte a központi rendezvényeket.

Április 2-a nemzetközi gyermekkönyvnap

„És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van.” Janikovszky Éva

1967 óta évente kerül megrendezésre a gyermekkönyvek világnapja Hans Christian Andersen születésének napján. Fő támogatója a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY): megfogalmazásuk szerint az ünnep célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerekkönyvekre, és azok olvasásának fontosságára és szeretetére. A szervezet 74 szekciójának egyike minden évben kiválaszt egy témát (pl. A könyvek emlékeznekEgyszer volt, hol nem volt, volt egy történet, amelyet az egész világon meséltekSzámos kultúra – egy történet), amely köré a napot szervezik. Megkérik nemzetük egyik jelentős íróját, hogy fogalmazza meg a gyermekkönyvnap azévi üzenetét; valamint egy ismert illusztrátort, aki megtervezi a hozzá tartozó posztert. Így nem csak a gyermekkönyvek íróit, szerzőit ismerik el, hanem a könyvek illusztrátorait is: rajzaik olykor épp olyan fontosak, mint maga a történet, és segítségükkel már a legkisebbek, olvasni még nem tudók számára is élvezetes lehet a könyvek lapozgatása.

 

2001,
Magyarország2001,
Magyarország
2010,
Spanyolország2010,
Spanyolország
2011,
Észtország2011,
Észtország
   

2014,
Írország

2014,
Írország

2015,
Egyesült Arab Emírségek

2015,
Egyesült Arab Emírségek

Az ünnephez gyakran csatlakoznak iskolák, könyvtárak is: rendezvényeiken igyekeznek lehetővé tenni, hogy a kis (és már nem annyira kis) olvasók találkozhassanak mesekönyveik íróival, illusztrátoraival, és könyvekkel az egész világból. Az esemény alkalmából az IBBY kétévente átadja a Hans Christian Andersen-díjat, a legrangosabb nemzetközi elismerést, amelyet egy gyerekkönyv írója és illusztrátora kaphat. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának magyar szekciója pedig minden évben átadta az IBBY-díjat az előző év legjobb, legsikeresebb magyar gyerekkönyveinek.

A könyvekben minden benne van” (Books Have It All) – a 2001-es nemzetközi gyermekkönyvnap szlogenje. Ebben az évben az IBBY magyar szekciójának jutott a megtiszteltetés, hogy kitalálják a nap fő gondolatát, és elkészítsék a poszterét. Ez évben az ünnep üzenetét Janikovszky Éva fogalmazta meg, a plakátot Rényi Krisztina tervezte. A gyermek-és ifjúsági könyvek írójának üzenete (részlet) a nemzetközi gyermekkönyvnap alkalmából:

„Otthon nálunk mindenki olvasott. Anyám is, apám is, nagyszüleim is. Ahogy elnéztem az arcukat, amint a könyv fölé hajolva hol elmosolyodnak, hol elkomorodnak, hol meg feszült izgalommal lapoznak egyet, azon gondolkoztam: hol járnak? Meg se hallják, ha szólok hozzájuk, s ha végre rám figyelnek, mintha visszajöttek volna valahonnan. Miért nem visznek engem is magukkal?

Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem?

Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben.

Nyisd ki a könyvet! Megosztja veled minden titkát.”

forrás: A hónap szerzője Janikovszky Éva

Cikkünk forrása a dunaújvárosi József Attila Könyvtár honlapja.

Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: