Irodalmi medveles

 

Februárban, a tél utolsó hónapjában már mindenki vágyik a jó időre, a tavasz jöttére. Ehhez kapcsolódik az a néphagyomány, miszerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, „Barlangjának sötétjéből barnamedve kitekint. Körül kémlel: – jó idő van? Süt már a Nap idekint?”. Ha ilyenkor a mackó meglátja a saját árnyékát, tehát süt a nap, akkor bizony visszafordul és alszik tovább, mert az azt jelenti, hogy hosszú lesz a tél. Viszont ha nincs jó idő, nem süt a nap, akkor nem ijed meg a saját árnyékától és előbújik. Ilyenkor már várhatjuk a jó időt, mert hamarosan tavaszodik. Medveles közben egy kis játékra hívjuk olvasóinkat. Irodalmi medvelesre.

JÁTÉK
Melyik irodalmi medvére gondoltunk?
A kérdések sorrendje a medvék nevének abc-rendjében következik.
A sikeres megfejtőknek csodálatunk és elismerésünk!
(A megfejtéseket február 5-én közzétesszük).

 1. „Hadd járjon a falkával, fogadjátok be a többi kölyökkel együtt!” – Mi a neve a Mauglit védő medvének?
 2. Következő medvénk pontos címe: Erdő, Barlang utca 6. földszint 2. Olvashattunk iskolai kalandjairól, egyik kötetben volt már detektív, járt Mackóvárosban, a Balatonon is. Kire gondoltam?
 3. Eredetileg Maczkó úr néven született. E névalaknak is, és későbbi változatának is Sebők Zsigmond a kitalálója. A mesék mellett gyermekfolyóirat is őrzi az utóbbi elnevezést.
 4. Hogy hívják azt a lengyel származású, mesebeli és bábfilmbeli mackót, akit lekonyuló fél füléről és kedvenc esernyőjéről is felismerhetünk?
 5. Világhírű medvebocs eredeti neve: Winnie-the-Pooh. A „csekélyértelmű” medvebocs és barátainak kalandjait a Százholdas Pagonyban Karinthy Frigyes fordítása révén ismerjük, milyen néven?
 6. A perui dzsungelben nőtt fel Lucy nénikéjével, aki sokat mesélt neki Angliáról. Nevét angliai pályaudvarról kapta. Kire gondoltam?
 7. Ki az „… apró,
             lompos,
             loncsos
             és bozontos,
             piszén pisze kölyökmackó”?
Könyvtár oldalak: 
Kategória: 
Hírek: