Soá Alapítvány Vizuális Történeti Archívum használata

 

University of South California Shoah Foundation Visual History Archive

USC Soá Alapítványának Vizuális Történeti Archívuma - használati segédlet

Az archívum teljes tartalommal elérhető a Bródy Könyvtár minden részlegében. Regisztrálni ingyenes, azért szükséges, hogy a kutatási anyagot elmenthessük, és később egyszerűen visszakereshessük.
 
Egyszerű keresés
 
A kezdőlapon egy keresősáv található, ahová kulcsszavakat írhatunk. Az archívumot alkotó gyűjtemények a baloldalon szerepelnek felsorolva, ezekben külön-külön is tudunk keresni.
A keresősáv mellett, jobbra jelöli, hogy az adott keresőkifejezésre mennyi találatot tartalmaz az archívum. 
 
Ha rákeresünk egy kifejezésre, a találati listán a megjelenítése után tudunk szűkíteni. Megadhatjuk, hogy mely gyűjteményben keressen, beállíthatjuk a nyelvet, az interjúalany nemét és a tapasztalati csoportot.
 
Lehetőségünk van a kereséseket menteni, a „Save to project” gombbal. Ezeket a baloldali „Projects” szűkítővel lehet előhívni. A megjelenített találatok oldalai között a „BACK” és a „NEXT” gombokkal ugorhatunk.
 
Összetett keresés
 
A kezdőlapon a keresősáv alatt összetett keresési feltételeket tudunk beállítani: 
 
Experience group: az egyes események túlélőinek, szemtanúinak kiválasztása, a történelmi esemény kiválasztása. 
Index: itt megadhatjuk azokat a kifejezéseket, amik alapján keresni szeretnénk. Rákattintunk a kifejezésre, kijelöljük majd „Add”. Ha megadtuk a kívánt kifejezéseket, a „NEXT” gombra kattintva megjeleníti a találatokat. A már megadott keresési feltételeket a  „Remove from list” gombra kattintva távolíthatjuk el.
People: konkrét személyekre, illetve nevekre, nemre kereshetünk. A megjelenített találatokat listába rendezi, az egyes találatokat, neveket és személyeket kiválaszthatjuk, a „NEXT” gombra kattintva új felületen megjeleníti a kiválasztott nevek alapján keresett találatokat. A már megadott keresési feltételeket a „Remove from list” gombra kattintva távolíthatjuk el.
Places: Google térképen kereshetünk, adatokat közöl az egyes földrajzi helyekről, városokról. A „select location” kifejezéssel felvehetjük a keresési listára, a „NEXT” gombbal a kiválasztott helységek szerint jeleníti meg a találatokat. Ha nem szeretnénk a korábban kiválasztott helység szerint keresni, a „Remove from list” gombra kattintva eltávolítjuk azt.
 
 
Ha további segítségre van szüksége, kérjük forduljon könyvtárunk munkatársaihoz!