Könyvet a kézbe! Népmesék és települési legendáriumok

Szeptember 30-át csak egy pillanat választja el októbertől, így nem csoda, ha a Könyvet a kézbe! játék egyik-másik szeptemberi programja október első hetére, vagyis az Országos Könyvtári Napokra vándorolt át. Mert Olvasó-sokk. Ez volt az országos könyvtári hét egyik témaköre, melyhez számos település kapcsolata a magyar népmese napját, vagyis a szeptemberi Könyvet a kézbe! programját.
Így a népmesék és népi játékok a következő programokkal vették birtokba az októbert és a könyvtárakat: 

Kerekharaszt:
A szeptemberi hónap kiemelt könyvéből (Beke Mari: 77 magyar népi játék) szemezgettünk a különböző hímzési technikák közül. Majd papírtálcára tűvel lyuggatunk különböző népi motívumokat.
Eperjesi Zoltánné, Kerekharaszt

Mikófalva:
Szeptember utolsó napján a magyar népmese napjához kapcsolódva az iskolások Mátyás királyról szóló mesékkel szórakoztattak minket, majd kézműveskedtünk egy kicsit: hímeztünk, varrtunk, asztaldíszeket, könyvjelzőt, díszes papírtányért, faliképet készítettünk. 
Kormos Péterné, Mikófalva

Bélapátfalva:
Rendhagyó irodalomórát és kreatív délutánt tartottunk a könyvtárban a Magyar Népmese Napján. Volt közös meseírás, mesemondás az iskolásokkal és mesefigurás könyvjelzőt is készítettünk.
Nagy Gyöngyvér, Bélapátfalva

Felsőtárkány:
"A mese csoda, a mese valóság!" Könyvet a kézbe! c. programsorozatunk keretében, a hónap könyvének (Beke Mari: 77 magyar népi játék) könyvajánlóját összekapcsoltuk egy élő mesemondással, mert a mese is lehet egy játék...
Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány

Tenk:
Ki tud szépen, helyesen mesét olvasni? Az olvasó-sokk témakörhöz kapcsolódva meseolvasó versenyt hirdetünk az Országos Könyvtári Napok harmadik napján.
Balázs-Nagy Marianna, Tenk

Tarnaméra:
A Könyvtári Hét ideje alatt az óvodában Népmese Hetét tartottak, melyhez könyvtárunk is csatlakozott. Pénteken az ovisokkal több magyar népmesével is megismerkedtünk, melyek között szerepeltek jól ismert és kevésbé ismert mesék is. Könyvtári Hetünket ezzel a vidám mesedélelőttel zártuk.
Bartáné Rauf Zsanett, Tarnaméra

Bükkszenterzsébet:
A helyi iskola 3. osztályosaival játékos formában tisztelegtünk a nagy mesemondó születésnapja alkalmából. Mesepárosítóval indult a program, aztán Benedek Elek: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony című meséjét hallgattuk meg, végül meseképek segítségével megírtuk a saját mesénket. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat!
Nagy Anita, Bükkszenterzsébet


Nem csak régi játékok, de régi históriák, legendák is előkerültek a könyvtárosok, olvasók tarsolyából. Mert mindenkinek van egy története. Minden történet egyedi, s minden történet egy másik világ.

Fedémes:
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék keretein belül októberben összeültünk egy kis beszélgetésre. Mindenkinek volt egy-egy kis története, melyet szívesen megosztott a többiekkel. A beszélgetés folyamán olyan történetek is a felszínre kerültek, melyek már rég a feledés homályába vesztek. „ Jé! Tényleg így volt!” Kiáltottunk fel egy-egy ismerős történetet hallgatva. Előkerült a merített papíron kinyomtatott és szépen bekötött Fedémes történetét bemutató könyv is. Ezt is lapozgattuk, olvasgattuk, nézegettük. Nagyon érdekes és értékes könyv, melyet mindenki szívesen látna otthon is a könyves polcán. Beszélgetésünk most is, mint minden alkalommal, nagyon jó hangulatban telt. Sikerült egy nagyon jó kis csapatot összeverbuválni.
Varga Ferencné, Fedémes

Hevesaranyos:
Településünk történetéből nyílt fotókiállítás könyvtárunkban. A fotókon kis falunk történetéről és a település jelentős eseményeiről láthatunk egy-egy pillanatot. A fotók hűen tükrözik mind az ünnepi, mind a hétköznapi helyi szokásokat, valamint bepillantást nyerhetünk a híres „Gyöngyös bokréta” és „Szénégető” tánc több generációt keresztülölelő történetébe, mellyel a parádi Palócnapokon díjat is nyertek ifjaink.
Kaminiczki Attiláné, Hevesaranyos



Játsszunk együtt egész évben!
És gyűjtsük a megvalósult programok után a hónapokhoz tartozó puzzle darabkákat, hogy az év végére mind a 12 puzzle darab meglegyen, s decemberben összeállhasson a teljes kirakós!
 

A novemberi Könyvet a kézbe! játék témája: A pszichológia bűvöletében
A hónap kiemelt könyve: Dr. Bagdy Emőke; Kádár Annamária; Buda László; Pál Ferenc: Fejben dől el?
 

 

 

Kategória: 
Hírek: