Októberi szakkönyv újdonságok

 Jenson Button - Winter Angéla: Féktelenül - Életem határok nélkül
"Ez a könyv az életem azon eseményeiről szól, amelyekről a nyilvánosság előtt eddig még nem beszéltem. Nem eredményekről és versenyekről mesélek, hanem a gyerekkoromról, küzdelmeimről, kétségeimről és reményeimről.
Az emberekről, akikkel találkoztam, és akik közül sokat szerettem, míg néhányukat kifejezetten nem. A vidám pillanatokról, a pályán megvívott csatákról a riválisokkal, és olyan barátokkal, mint Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. Mesélek a világbajnoki cím felé vezető idegőrlő pillanatokról, és a nyugalomról, ami mindig megszáll, ha beülök az autóba.
Az eufóriáról és a letaglózó veszteségekről. Apámról, aki számtalanszor megmentett, a pillanatról, amikor kételkedett bennem, és az űrről, amit maga után hagyott. Egyszóval az életemről - a versenyző mögött az emberről."

A könyv egy keletnémet család megindító története: a világháborútól kezdve a vasfüggöny (és a berlini fal) leomlásáig kísérhetjük végig a sokgyerekes pedagóguscsalád viszontagságos sorsát. A mesélő nem akárki: egyrészt a család Nyugatra szökött gyermekének Amerikában született lánya, másrészt az első amerikai nő, akiből hírszerző tiszt lett Berlinben, aki átjárhatott a várost - meg a szovjet és az amerikai zónát - végzetesen megosztó határvonalon, ahol sok kétségbeesett menekülő lelte halálát. Nina Willner német precizitással feldolgozott dokumentumokra és személyes beszámolókra építi fel a két szálon futó történetet. Az egyik szálon a népes keletnémet família hányattatásait és megalkuvásait, sikereit és kudarcait, nehéz hétköznapjait követhetjük nyomon, a másikon mélyrehatóan ismerhetjük meg az egyre inkább bezáruló és börtönként funkcionáló Német Demokratikus Köztársaság működését. Kegyetlenség, terror, nélkülözés, unalmas szürkeség, gerinctelen megalkuvás és rengeteg küzdelem a mérleg egyik serpenyőjében - míg a másikban ott a szeretet, "Oma" családfenntartó optimizmusa, a régi világból átmentett tisztessége és az egyes családtagok többnyire becsületes túlélő taktikái, sőt: nyílt lázadása a lelkeket nyomorító rendszer ellen. Sokáig nem fogjuk elfelejteni ezt a csodálatos családtörténetet...
 
Souad Mekhennet, a Németországban született és tanult újságírónő, egész életében egyensúlyozott neveltetésének két oldala, a muszlim és a nyugati között. Úgy döntött, közvetítő hangja lesz e két kultúrának, amelyek túl gyakran értik félre egymást. 
Lenyűgöző és megkapó könyvében elkísérhetjük Mekhennetet azokba a német városnegyedekbe, ahol a 9/11 végrehajtói radikalizálódtak, azokra az iraki környékekre, ahol szunniták és síiták fordultak egymás ellen, a török-szíriai határra, ahol mindennapos az Iszlám Állam jelenléte. Észak-Afrikában járva bemutatja, miért nem váltotta be ígéreteit az arab tavasz, Londonban felfedi az Iszlám Állam hírhedt kivégzője, "Dzsihád John" kilétét, majd Nyugat-Európában azt kutatja, miért lesznek a fiatalokból dzsihádista terroristák. 
Származásának köszönhetően Mekhennet felkereshette az al-Káida, a tálibok, az Iszlám Állam és szövetségeseik belső köreinek tagjait - amikor azt mondták neki, menjen egyedül egy interjúra, sosem tudta, mi várja, amikor megérkezik. Souad Mekhennet megbízható kalauzként viszi magával az olvasót a komor címlapsztorik mögötti emberi történetek világába, amiket nem fogunk egyhamar elfelejteni. 
 
Ahogy a hagyományos orvoslás továbbra is nehezen fogadja el a természetes gyógymódokat, társadalmunk úgy nyílik meg egyre jobban az új irány felé: manapság a betegek egyre jelentősebb része inkább természetes alapú gyógyszereket, kezeléseket választana. A gyakran kiszámíthatatlan mellékhatásoknak és az erős bizalomvesztésnek köszönhetően a gyógyszeres kezelések megújulásra várnak. Számos belgyógyász fenntartja véleményét, miszerint a természetes gyógymód otthoni kuruzslás csupán, amely nélkülöz mindenféle tudományos hátteret. "Hamis gondolat - mondja Dr. Andreas Michalsen professzor, a berlini Immanuel Kórház főorvosa. - A modern természetgyógyászat igenis rendelkezik tudományos alapokkal, sőt csak itt találjuk meg korunk népbetegségeinek valódi okait és gyógyírét." 
A szerző módszereivel nemcsak a leggyakoribbnak számító népbetegségeket - magas vérnyomás, ízületi porckopás, cukorbetegség - kezelhetjük hatásosan, hanem könyvében azt is bemutatja, miként felelhetünk meg a modern kor mindennapos kihívásainak egyszerű stresszoldással és egészséges életvitellel. Személyes hangvételű beszámolójában Andreas Michalsen elmondja, miért időszerűbbek napjainkban ezek a gyógymódok, mint valaha. Elbeszélését számos esetleírással illusztrálja, és betekintést nyújt a leggyakoribb krónikus megbetegedések kezelési eljárásaiba is.
 
Gitta Sereny mára klasszikusnak számító művében a treblinkai haláltábor parancsnokának, Franz Stanglnak a Harmadik Birodalomban befutott pályáját vázolja fel, és vizsgálja a jellemét formáló hatásokat. A haláltáborok parancsnokai közül Stangl volt az egyetlen, akit felelősségre vontak: a düsseldorfi bíróság 1970-ben bűnrészesnek találta legalább 900 000 ember halálában, és életfogytiglani börtönre ítélte. Sereny heteken át beszélgetett vele a börtönben, az összesen több mint 70 órás interjúból született ez a könyv.
A szerző elsődleges célja nem az elborzasztás. Azt kutatja, hogy milyen módon alakítja az egyén személyisége a politikát, illetve torzíthatja a politika a személyiséget. Kíméletlenül rámutat: az egyén erkölcsi erejének vagy bátorságának hiánya, illetve elfojtása tragikus következményekkel jár a nemzetek jövőjére és az emberi sorsra nézve.
Forrás: Libri
Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: