Júniusi szakkönyv újdonságok

Heather Morris: Az auschwitzi tetováló - Lale Sokolov igaz története alapján
A holokausztról számos könyv született, és bizonyára még fog is. Ám ez a történet minden szempontból különleges. Senki sem számított rá, hogy "a tetováló", aki - félelemből és féltésből - annyi évtizeden át hallgatott, egyszer csak előáll vele. 
Azt hihetnénk, hogy Auschwitz-Birkenauról már mindent tudunk. Túlélők és elkövetők egyaránt vallottak róla. Tudjuk, hogy a "túlélésre kiválasztottak" egy fogoly asztala előtt sorakoztak, aki egy számsort tetovált az alkarjukra. De vajon ki volt ez a fogoly? Magas rangú kápó különleges kiváltságokkal? Mit láthatott az évek során, mikor elvonult előtte a sokezernyi deportált? 
Ez a fogoly Lale Sokolov volt. A neve és a száma ott áll az Auschwitz-jegyzőkönyvben, amelyből a világ értesült a halálgyárról. Amit ő látott, azt maroknyi fogoly láthatta csak. Különleges helyzetéből adódóan kizárólag az SS politikai részlegének tartozott számadással, ezért viszonylag szabadon mozoghatott a táborban. Szinte mindenütt járt: a cigányok barakkjában lakott, ott dolgozott, ahol a szelekció zajlott, naponta betért az irodába, kapcsolatot tartott foglyokkal, kápókkal, bejáró lengyel munkásokkal egyaránt. Hat nyelven beszélt. Megfordult Mengele részlegében, megjárta a büntetőbarakkot, látta a gázkamrákat, a rablás és megsemmisítés teljes futószalagját. 
De a története mégsem a borzalmak leltárja. Itt, ebben a földi pokolban lett szerelmes, itt talált rá arra a nőre, akit mindig keresett: Gitára. Lale megfogadta, hogy túl fogja élni, akármi vár is rá, és mindent megtesz azért, hogy Gita is túlélje. A folyamatos életveszéllyel dacolva, időnként reménytelenségbe zuhanva harcolt, és nem adta fel. 
Ez a könyv Lale és Gita története. Megrázó, igaz történet szerelemről, kitartásról, hitről és szerencséről. Az auschwitzi tetoválóról.

Kiss Anna: Bűnbe esett mesehősök
Vajon ?milyen ítéletet hozna egy mai bíróság Toldi Miklós, Édes Anna, vagy épp Ágnes asszony ügyében – bűnösök vagy ártatlanok irodalmi hőseink? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Kiss Anna Bűnbe esett irodalmi hősök című kötetében, amelyben jogi szempontból vizsgálja az irodalom híres és kevésbé ismert bűneseteit.„Izgalmas és vitás kérdés, hogy jogos védelmi helyzetnek, felindulásból-, vagy éppenséggel gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősül-e az, mikor Arany János Toldija elhajítja a malomkövet” – mondta el Dr. Kiss Anna könyve bemutatóján.
A Bűnbe esett irodalmi hősök egyebek között olyan kérdéseket vizsgál, mint a nemi erőszak, a gyilkosság, az abortusz, a kiskorúak veszélyeztetése és bántalmazása, a gyűlöletbeszéd, a drogfogyasztás. Az irodalmi bűneseteket egy fiktív mai bíróságon járja körül, bemutatva az adott ügyben elhangozható vád- és védőbeszédet, ítéletet, és az indoklást. Mindehhez olyan alkotók műveit használja fel, mint Arany János, Kosztolányi Dezső, Thomas Mann, Csáth Géza, William Shakespeare, és Kaffka Margit. Kiss Anna évek óta tanítja az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a bűnbe esett irodalmi hősök tantárgyat, felhívva hallgatói figyelmét a jog és az irodalom kapcsolatára. A szerző elmondta, hogy ilyen tantárgy az Egyesült Államokban is létezik, Európában viszont egyedül Magyarországon tanítják.

Sarah Ivens: Erdőterápia - Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz
Gyakran kimerültek és fásultak vagyunk, úgy érezzük, fojtogat minket a stressz, mégsem tudunk változtatni. Sarah Ivens könnyen megvalósítható, szórakoztató ötletekkel teli, inspiráló kötete ebben segít. Megtanulhatjuk belőle, miként válhat a természetben eltöltött idő a mindennapjaink részévé, akár a párunkkal vagy a gyerekeinkkel, akár egymagunkban szeretnénk élvezni jótékony hatásait. Az Erdőterápia tanácsait követve meglepő s egyben csodálatos változásokat észlelhetünk nemcsak magunkon, de a társas kapcsolatainkban is.

Sohee Lee: Egyél, izmosodj, szépülj!

Étkezz egészségesen! Izmosodj! Légy gyönyörű! Milyen egyszerűnek tűnik... Akkor miért olyan nehéz? Diétákkal, edzéstervekkel és önbizalom-problémákkal küzdő nők milliói tanúsíthatják, hogy nincs az a fitneszprogram, ami mindenkinél egyformán beválna. 
Egy átlátható, 12 hetes edzésprogramot is tartalmaz, amelyet tetszés szerint módosíthatsz az edzésmúltad, a rendelkezésre álló időd és a céljaid függvényében.
Ez a könyv más, mint a többi. Mire a végére érsz, a mértékletesség szakértője leszel, és búcsút inthetsz az extrém diétáknak. Nyugodtan vehetsz magadnak egy sütit - és minden falatot élvezni fogsz! 
Béres János: Külföldi nemzetbiztonsági szolgálatok
Napjaink dinamikusan változó világában egyre nagyobb szerepet játszanak a nemzetbiztonsági szolgálatok. Ez tény, de: 
- mik azok a nemzetbiztonsági szolgálatok?
- mitől nemzetbiztonsági egy szolgálat?
- mivel foglalkoznak ezek a szervezetek?
- hányféle van belőlük?
- minden országban vannak?
- ki irányítja, ki ellenőrzi őket?
Ilyen és hasonló kérdések vetődnek fel az emberekben, akik nem ismerik a nemzetbiztonsági szolgálatok világát. Sokan csak a regényekből, filmekből szerzett ismeretek, mások hallomások alapján alakítanak ki véleményt.
A kötet hiánypótlónak tekinthető, hasonlóan széles kitekintésű mű az elmúlt évtizedben Magyarországon nem készült. Ajánljuk főként a társadalomtudományokkal és a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó egyetemi hallgatóknak, újságíróknak, a döntés-előkészítésben dolgozóknak és a döntéshozóknak, illetve mindazoknak, akik a téma iránt érdeklődnek.
Forrás: Libri

 

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: 
Hírek: