Emlékülés az I. világháború centenáriuma alkalmából

„Mától kezdve az V. parancsolat nem bűn.
 Általános mozgósítás – tehát háború.”  (Gárdonyi)


A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és a Dsida a Jenő Baráti Kör szeretettel meghívja Önt a Sorsfordulók-sorsfordítók történelmi szemelvények az I. világháború centenáriuma alkalmából szervezett emlékülésére.

Köszöntőt mond:
Tőzsér Istvánné igazgató, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Bozsákovics László alezredes, a Heves Megyei Védelmi Bizottság titkára

A rendezvényt támogatja a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és Eger MJV Önkormányzata.

Időpont: 2018. május 9., szerda 14 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Tovább a program plakátjához...

Program:
A HÁBORÚ ÉS A PARLAMENTARIZMUS
Dr. Pap József főiskolai tanár (EKE)

A háború hatott a belpolitikai életre hiszen a háborús évek alatt átalakul a parlament szerepe, megjelent az igény a politikai elit részéről is a választójog kiterjesztésére. A radikalizálódott tömegek megjelenése a belpolitikai életben azonban komoly problémákat vetett fel a kor számára.

„ZSEBRÁKOK”
CSEH KATONÁK EGERBEN AZ 1. VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN
Dr. Bartók Béla főiskolai docens (EKE)

Az 1. világháború kirobbanása után a cseh nyelvű katonai alakulatok megbízhatatlanná váltak, ezért a cs. és kir. 21. (kutná hora-i) gyalogezred és a cs. és kir. 60. (egri) gyalogezred pótzászlóaljának állomáshelyet kellett cserélnie. Az egri polgárok gyanakodva fogadták az idegeneket, de lassan elfogadták őket, és a cseh katonazenekar elnyerte a városi középosztály tiszteletét is.

AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ LEGEREDMÉNYESEBB MAGYAR PILÓTÁJA: ITTEBEI KISS JÓZSEF HADNAGY
Magó Károly zászlós

Kiss József a Császári és Királyi Légierő legeredményesebb magyar pilótája volt az első világháborúban,
összesen 19 igazolt légi győzelmet aratott.

EGER HADI KÓRHÁZAI ÉS HŐSI TEMETŐJE
Kerékgyártó József helytörténet kutató

Milyen hadikórházak létesültek a háború kitörésekor és annak folyamán Egerben, kik voltak a fenntartóik? Milyen szerepe volt Egernek a Vörös- Kereszt Egylet helyi szervezeteinek és a katolikus egyháznak a kórházak létesítésében? A kórházban elhunyt katonák végső nyughelye a Hősök Temetője a Kisboldogasszony temető nyugati részén lett kijelölve. Kiket temettek ide? E kérdésekre választ kaphatunk az előadásban.

A HÁBORÚ ÉS A HADSEREG
ifj. Herman István tudományos kutató (EKE volt hallgatója)

A háború átformálta a hadsereget, harcászati és hadászati változás zajlott le. A modern tömeghadseregek felszerelése, frontra juttatása soha nem látott logisztikai kihívások elé állította az államokat. A tömegek mozgatása, harcra késztetése pszichológiai kérdéseket is felvetett, hiszen a lövészárkokban egy-egy roham esetén szinte biztos halálba indultak a katonák. Ezt a nyomást nem minden katona tudta elviselni, a hősiesség, az önfeláldozás és a gyávaság klasszikus kategóriái is átértékelődtek.
 

Kategória: 
Hírek: