Dr. Petercsák Tivadar: Szőlőművelés, borkultúra, kertgazdálkodás

AZ EGRI HÓSTYÁK NÉPRAJZA
A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és az Eszterházy Károly Egyetem Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszékének előadássorozata

Az előadás címe: Szőlőművelés, borkultúra, kertgazdálkodás
Előadó: Dr. Petercsák Tivadar néprajzkutató

Időpont: 2018. április 18., szerda 16.30 óra
Helyszín: Bródy Sándor Könyvtár, Böngésző - Eger, Kossuth Lajos u. 16.

Tovább a program plakátjához...

„Eger gazdasági élete a hóstyák népének vállán nyugszik. A híres bor-, gyümölcs- és zöldségtermelés ma is a szorgalmas nép kezében van” – írta Breznay Imre 1937-ben. Ezek voltak azok a mezőgazdasági ágazatok, amelyek megélhetést nyújtottak a külvárosok lakóinak, a földbirtokos parasztoknak és a napszámos munkát végző földnélküli kapásoknak. Az előadás az egri hóstyák paraszti gazdálkodásának, eszközeinek a jellemzőit, a szőlőműveléshez kapcsolódó hiedelmeket és a megtermelt javak népi kereskedelmének a formáit mutatja be. A pincék nemcsak a bor érlelésének helyszínei, de az egyes hóstyák gazdáinak találkozó helyei is voltak. Különösen a Maklári és Hatvani külvárosokban volt jelentős a zöldség- és gyümölcstermesztés. A szőlőbirtokosok boraikat helyben, az Alföldön és a közeli iparvárosokban maguk értékesítették. A szőlő-, gyümölcs- és borkereskedelemben fontos szerepük volt a nőknek, akik a helyi piacon és a falvakban is árulták termékeiket. Az egri bor, a zöldség és gyümölcs közvetítők útján távoli városokba is eljutott.

Kategória: 
Hírek: