Egy sima, egy fordított : Colson Whitehead: The Underground Railroad - Föld alatti vasút Gy. Horváth László fordításában

whiteheadA kötet az elmúlt év talán legnagyobb irodalmi szenzációja és egyik leghangosabb könyvsikere, számos irodalmi díj kitüntetettje, a 2017-es Pulitzer-díj nyertese.
A Földalatti Vasútról, a rabszolgákat északra illetve Kanadába juttató titkos szervezetről legelőször talán a Tamás bátya kunyhójában olvashattunk. A Földalatti Vasút atyja egy fehér lelkész, Charles Torrey volt. A mozgalom a nevét onnan kaphatta, hogy abban az időben kezdték el építeni az Amerikai Egyesült Államokban a vasutat. A mozgalomnak ugyanúgy megvoltak a maga állomásai (rokonszenvezők lakásai, pincéi), mozdonyvezetői (tapasztalt kalauzok, vezetők) és vonatai (a szökésben levő négerek), mint a rendes vasútnak. Ebben a mozgalomban több mint háromezren vettek részt, főleg szökött rabszolgák, kvékerek, metodisták, értelmiségiek, farmerek, munkások és kereskedők.
A menekülésnek két fő iránya volt: az egyik Kentucky-ból tartott az Ohio folyó mentén Kanadába, a másik az Appalache-hegység mentén New Yorkba.
Whitehead regénye ezt az utat gondolja újra és mutatja be másként. Az események középpontjában egy georgiai ültetvényen dolgozó rabszolgalány, Cora áll. Sokakhoz hasonlóan ő is hallja a Földalatti Vasútvonalról szóló mendemondákat, és elhatározza, hogy felkeresi és megszökik.
Whitehead materializálja, sci-fisíti a vasútvonalat, (ezért a jelölés az Arthur C. Clarke díjra, amit el is nyert) amely a maga fekete, titokzatos mozdonyával, egyszer csak ott terem az állomásokon. Az állomások különfélék, a luxustól az elhagyatottságig minden színvonalat képviselnek, csak a megbízott segítők, kalauzok és vezetők ismerik őket, és véletlenül nem lehet rájuk találni. A szökevények sem tudják mi vár rájuk, hová érkeznek meg, ha felszállnak a vonatra.
Cora útja során megtanulja, hogy csak áldozatok árán juthat előre, és hogy Amerika nem mindenki számára jelenti az ígéret földjét.
A kötet fordítója így ajánlja a regényt:
„Egy elpusztíthatatlan tizenéves lány, akinek pokol az élete, egyszer csak úgy dönt, elég. Az útja is pokol, de senki, semmi nem tudja megállítani. Egy csoda ő. És visszafogottan nagyszájú. Gúnyos, öngúnyos, mindenben talál valami kesernyés nevetnivalót. Cinikus is, romantikus is. Menekülés közben arról álmodik, egyszer majd neki is lesz családja. Saját konyha, saját szobák, gyerekek. Őket el is tudja képzelni. Csak a férjét nem. Annak nincs arca, csak egy sötét tömeg az árnyékban. Mióta kiskamaszként megerőszakolták, azt se bírja, ha hozzáérnek. De ha a szabadság meglesz, talán ez is megváltozik. Szóval menekül, fogcsikorgatva. És hihetetlen, mi mindent tanulhatunk tőle útközben. Érdemes vele tartani.”
A regény a 21. Század Kiadó új, KULT márkanevű sorozatában jelent meg, mely válogatott világirodalmi szenzációkat tár a magyar olvasóközönség elé.

Kategória: 
Könyvtári ajánló - Bródy: