Könyvet a kézbe! avagy az egészség hónapja

A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék nyolcadik hónapját az egészség birtokolta. 
 
Elmondhatjuk, hogy augusztus az egyik legváltozatosabb időjárású nyári hónapunk, így nem ritka, hogy az esős, hűvös időjárásnak köszönhetően ez a hónap a nyár leghűvösebb hónapja. A megfázás és a különböző betegségek megelőzéseként, orvoslásaként kapta idén ez a hónap a Fitten, egészségesen! témát.
Hogy miáltal váltak egészségesebbé a HEVESTÉKA települések lakói és könyvtárlátogatói, kiderül az alábbi beszámolókból. 
 
Az augusztusi programok közül ismételten csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.
 
Tenk: Egy kis esti torna mindenkinek kell! 
Dolgozó olvasóinkat egy kis esti mozgásra hívtuk az egészséges életmód jegyében. Vendégünk volt Mező Margó, a Szent Imre Katolikus Általános Iskola testnevelő tanárja. Margó tanácsokat adott a helyes táplálkozást illetően, majd irányításával nyújtó, izomerősítő, lazító mozdulatokat végeztünk hangulatos zenére. Kellemesen elfáradtunk és a nap folyamán felgyülemlett stresszt is levezettük. Olyan jól éreztük magunkat együtt, hogy úgy döntöttünk, heti rendszerességgel megtartjuk a tornát.
A hírt küldte: Balázs-Nagy Marianna és Ország Mónika, Tenk
 
 
Fedémes: Elsősegély ismeret I.
Augusztus 14-én a Könyvet a kézbe közösségépítő játék részeként, a Fitten, egészségesen! program keretében, könyvtárunkban elsősegély ismereti foglalkozást tartottunk. Jelen volt körünkben Joó Róbertné védőnő, aki az előadást tartotta. A több alkalmasra tervezett foglalkozás első témája, a vérzések és az égési sérülések. A védőnő vetítéssel egybekötve szemléltette azt, hogy hogyan viselkedjünk, hogyan segítsünk embertársainkon pl. egy utcai balesetnél, vagy egy égési sérülésnél. Nagyon tanulságos volt az előadás. 
A hírt küldte: Varga Ferencné, Fedémes
 
Fedémes: Elsősegély ismeret II.
Augusztus 30.-án könyvtárunkban folytattuk az elsősegély ismereti előadást. Az előadás témája most a törések volt. Az előadónk az előző előadásához hasonlóan most is vetítéssel egybekötve szemléltette a törések különböző fajtáját és ellátta a résztvevőket mindenféle tanáccsal, arról, hogy mit kell tenniük, ha ilyen esettel találkoznak. Ebből az előadásból is nagyon sokat tanulhattak a jelenlévők.
A hírt küldte: Varga Ferencné, Fedémes
 
 
Nagytálya: Fitten és egészségesen
A Könyvet a kézbe! programsorozat nyolcadik hónapjában a mozgásé volt a főszerep. Keszthelyi Kinga táncoktató bevezetett minket a zumba világába. Az órán kellemesen elfáradtunk, de megbeszéltük, hogy jövő héten is találkozik a kis csapat, melyre reményeink szerint majd egyre nő majd az érdeklődés.
A hírt küldte: Lükő Katalin, Nagytálya
 
 
 
Szilvásvárad: Könyvet a kézbe! KönyvtárMozival
KönyvtárMozi vetítéssel (Gyógyító hagyomány, füvesasszonyok, kenőemberek c. film) és könyvbemutatóval (Aruna M. Siewert: Növényi antibiotikumok - A természet titkos fegyverei)
egybekötött Könyvet a kézbe! programon vettek részt a szilvásváradi lakosok. 
A program keretén belül kötetlen beszélgetés alakult ki, szó volt többek között a népi gyógymódokról, egyéni tapasztalatokról, a bio gazdálkodás előnyeiről, de gyógynövény ajánlóról, méhészeti termékek ajánlójáról is kaptak információt a résztvevők. Ezen kívül lehetőség volt még kóstolásokra is: méhészeti termékekkel és vegyszermentes bio teákkal is megismerkedhettek a jelenlévők. Majd a könyvtárban fellelhető könyvek és a témához kapcsolódó újságok bemutatására, ajánlójára is sor került. 
A hírt küldte: Lovászné Filipcsényi Anita, Szilvásvárad
 
 
Kerekharaszt: Stressz mentes élet
Nincs is annál jobb kikapcsolódás, mint meginni egy csésze teát horgolgatás közben, egy nyugodt, szép környezetben. Ezt tettük mi is, miközben egy jót beszélgettünk a gyógynövények jótékony hatásairól könyvtárunkban. Azt gondolom, ha csak egy kis időre is, de sikerült kizárni a mindennapos stresszt rohanó életünkből.
A hírt küldte: Eperjesi Zoltánné, Kerekharaszt
 
 
 
 
Játsszunk együtt egész évben!
 
Szeptember témája: Komisz kölykök
Augusztus hónap könyve: Serge Bloch, Anne Blanchard, Jean-Bernard Pouy: Mihasznák enciklopédiája: komisz kölykökből zsenik