Könyvet a kézbe! avagy Mit játsszunk?

Júniusban a Könyvet a kézbe! játék keretén belül a játékoké volt a főszerep.
Együtt minden nap színesebb és jobb, hát még, ha van ötletünk ahhoz, hogy mivel üssük el az időt.
A nyári szünet kezdetével adott volt lehetőség, hogy a települési könyvtárakban vagy épp a könyvtár udvarán, esetleg a könyvtár előtti téren egy jó baráti vagy épp családi játékot szervezzenek. 
A HEVESTÉKA KSZR települések könyvtárosai most is kreatívak voltak, s hogy mit játszottak? Volt aszfaltrajzverseny, tanévzáró batyus nyársalás, különböző játékos vetélkedők, kézműveskedések és még a könyvtárban fellelhető társasjátékokat is birtokba vették! Nem egy település vette kézbe Dawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban c. könyvét, s próbálta ki a benne szereplő játékok valamelyikét! 

A júniusi programok közül ismételten csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.
 
Felsőtárkány: Aszfaltrajzverseny a könyvtár bejárata előtt
2017. június 14-én (szerdán) délelőtt könyvtárunk tovább folytatta a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár Könyvet a kézbe! közösségépítő játékát és az 1. és 2. osztályos tanulókkal csodálatos, színes aszfaltrajzokat készítettünk, a könyvtárunk bejárata melletti iskolaudvaron. 
A hírt küldte: Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány
 
Mikófalva: Szabadtéri játékok a könyvtár udvarán
2017.06.14-én a könyvtár (egyben az iskola) udvarán lévő tornapályán megtartottuk a „Könyvet a kézbe! – Mit játsszunk?” június havi programját. Aszfaltrajzversennyel indult a játék, melyben 2-3 fős csapatok indultak, illetve egyénileg is részt lehetett venni. Készült itt bálna, Big Ben óratorony, New York egy része, űrhajó, Mignon-ok és egyéb rajzok. A Mignonok voltak a legnépszerűbbek, több alkotásban is szerepeltek. Az eredményhirdetés után (melyben a győztes rajz a Big Ben óratorony lett) kezdődött az ugróiskola. Csapatokba szerveződtek a gyerekek és újra indult a megmérettetés. Nagyon élvezték a versenyt. A játékok befejezése után boldogan indultak a VAKÁCIÓ-ra.
A hírt küldte: Kormos Péterné, Mikófalva
 
Domoszló: Tanévzáró „batyus” nyársalás
Domoszlón hetente 1 alkalommal, szerdai napokon kerülnek megrendezésre a néptánc foglalkozások. Az utolsó foglalkozás záró programjaként egy nyárindító, „batyus” nyársalásra invitáltuk a csoportok tagjait, azok hozzátartozóit és a csoport vezetőjét. Itt alkalom nyílt arra, hogy a fiatal és az idősebb korosztály egy kötetlen program keretén belül jobban megismerhesse egymást. A finom falatok mellett jóízű nótázásoktól volt hangos a Könyvtár, Információs és Közösségi Hely udvara. A gyerekek új népdalokat tanultak és a régi idők történeteit, valamint Bajzáth Mária „Így megyek az iskolába” és „Itt vagyok, ragyogok!” könyvek meséit hallgatták az idősebbek tolmácsolásában. 
A hírt küldte: Szarvas Angelika, Domoszló
 
Tarnalelesz: Mit játsszunk?
Játékunk kezdete egy teszt kitöltésével indult, majd a kiértékelés után utunk a könyvtár körül folytattuk, kint a szabadban. Párokat állítottunk össze, ismertettük őket a játék feladatával.
A játék feladata: Ismerd meg a körülötted élő élőlényeket, növényeket.
Cél: A kiindulóponton a gyerekek szemét kendővel bekötöttük, majd egy társuk segítségével jutottak el a célhoz. Miután tapintással érezhetővé vált számukra a fa törzsének kérge, kérdéseket tettünk fel róla. Idősebb nálad? Találsz-e rajta növényeket? Állatok nyomát? A fa tanulmányozását követően, visszavezettük őket a kiindulási pontra, de persze nem a legrövidebb úton. Megtréfáltuk őket, nem létező fatörzsökön léptettük át a gyerekeket. Visszatérve a kiindulási ponthoz levettük a kendőket és meg kellett keresniük azt a fát, amellyel megismerkedtek!
Mindenki csodálatosan jól érezte magát. Egy élmény volt.
A hírt küldte: Kovácsné Zay Beáta, Tarnalelesz
 
Hevesaranyos: Játékos vetélkedő a szabadban
A hónap könyve ihlette a játékos vetélkedőt, mely 4 fordulóból állt. 
Először vizes lufival labdáztak párokban a gyerekek, kis meglepetést – és kacagást - okozott a kipukkadó léggömb. Ezt követte a célba dobás, melyben néhány lépés távolságból tobozokkal vették célba a kosárkát – némi csalódás érte a lurkókat, amikor a nagy lendülettől a beeső toboz ki is repült onnan. Az óvodával közös udvar nagy kincsvadászatra adott lehetőséget. A nagyobbak kisvödörrel és listával indultak, míg a kisebbek gyufásdobozba gyűjthették a megtalált „kincseket”. A fárasztó feladat végeztével megpihentünk és frissítő limonádéval kínáltuk a gyerekeket, melyet szívesen fogyasztottak a tikkasztó nyári hőségben. Az utolsó feladat tekézés volt. A felállított kis flakonok azonban ragaszkodtak „álláspontjukhoz”, csak a nagyoknak sikerült néhányat felborítani. Ennek ellenére a gyerekek és a felnőttek is jól szórakoztak a délelőtt folyamán.
A pontszámok összesítése és a helyezések megállapítása alatt óvónéni népi játékokkal szórakoztatta a gyerekeket. A program zárásaként kiosztottam – mindenki legnagyobb örömére - a jól megérdemelt jutalmakat.
A hírt küldte: Kaminiczki Attiláné, Hevesaranyos
 
Kerekharaszt: Játék a könyvtár udvarán
2017. június 19-én megtelt a könyvtár udvara a Könyvet a kézbe! program 101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban című könyvének köszönhetően. A védőnő közreműködésével játékra hívtuk a legkisebbeket, valamint az óvodásokat, de iskolások is részt vettek a programunkon. Ugráló várral, lufival és egy kis csemegével kedveskedtünk a gyerekeknek.
Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk együtt, beszélgetéssel, játékkal, védőnői tanácsadással. Jó volt látni, hogy a kicsikkel együtt játszottak a nagyok, de végig vigyáztak, figyeltek rájuk.
A hírt küldte: Eperjesi Zoltánné, Kerekharaszt
 
 
Játsszunk együtt egész évben!
 
 
Július témája: Utazzunk messzi tájakra
Július hónap könyve: Világörökségek Magyarországon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kategória: 
Hírek: