Könyvet a kézbe! avagy rettegés magas fokon

Az év elején meghirdetett Könyvet a kézbe! játékban olyan sok település vesz részt, hogy alig tudjuk nyomon követni, mennyi program is valósul meg a településeken hónapról hónapra.
 
A nyomon követéshez természetesen a programokról készített dokumentációk szolgálnak alapul, melyeket a települési könyvtáros kollégáktól kapunk meg a programok megtartása után, s melyek nélkül helyszínelnünk, nyomoznunk vagy köröznünk kellene a megvalósult programok után!
 
Május a rettegés hónapja volt: mindenhol előkerültek a krimik, nyomoztak Geronimo Stiltonnal, több településen rendőrökkel találkoztak, vagy épp elveszett diadémot kerestek. És még könyveket is köröztek! Ám bőven akadtak olyanok is, akik segédkeztek a bűnmegelőzésben, és számos településen a biztonságos közeledéssel ismerkedtek meg!
 
A Rettegés magas fokon témát tehát a májusi hónap ragadta el, s birtokolta Robert Galbraith (J. K. Rowling): Gonosz pálya - Cormoran Strike újabb kalandja c. könyve vezetésével. 
 
Szokásunkhoz híven, a májusi Könyvet a kézbe! programokból most is csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül: 
 
 
Ecséd: Krimi-kvíz
A könyvtárunkban működő Fejtörő Klub tagjai aktív olvasók. Májusi összejövetelünkön kriminális vetélkedővel melegítettünk a hónap könyvére. A játék során egy totót és 13+1 villámkérdést oldottunk meg. A feladványok mindegyike a bűnügyekkel volt kapcsolatos: bűnügyi könyvekről, filmekről, megtörtént esetekről, hírhedt bűnözőkről, kriminológiával kapcsolatos kifejezésekről szóltak. 
Felkészültünk a rettegésre: jöhet a Gonosz pálya!
A hírt küldte: Deméné Novák Zsuzsanna, Ecséd
 
 
Tenk: Vigyázz magadra!
Ballagó diákjaink hamarosan új környezetbe kerülnek, ami számos veszélyt rejthet magában. Előadónk ezek elkerülésére hívta fel figyelmünket. Kiemelten kezelte az alkohol, a dohányzás, a gyógyszerek, a kábítószerek hatásait. Lólé Mihály, a Hevesi Rendőrkapitányság munkatársa érdekes és színvonalas előadást tartott, amelyet a diákok nagy figyelemmel és együttműködően kísértek végig.
 A hírt küldte: Balázs-Nagy Marianna, Tenk
 
 
Apc: Félelem és rettegés avagy hogyan használjuk ki az üres – fejújításra váró könyvtárat
A könyvtár felújítása közben egy esti programot szerveztünk az üres helyiségekbe. Sötét termek, egy kis megvilágítás, megfelelő zenei aláfestés és egy paravánra felfeszített lepedő árnyjátéknak… Mindehhez 15-20 gyerek, egy pár anyuka. Árnyjátékkal eljátszottunk egy bűntényt, egy gyilkosságot. Sötétben megkerestük a másikat és tapintással azonosítottuk. Utána a paraván mögött két csapat is eljátszhatta a Piroska és a farkas történetet. 
 A hírt küldte: Kovács Tiborné, Apc
 
 
Domoszló: Interaktív KRIMI foglalkozás - Idősekre irányuló bűnmegelőzés
Oszlánczi Ádám körzeti megbízott rendőrünk tájékoztatta a megjelent idős korú lakosságot a korosztályukat fenyegető esetekről, trükkös csalókról és ilyen esetekben a megfelelő magatartásról. Felhívta a figyelmet a 112 segélyhívó számra, melyet minden esetben ingyenesen hívhatnak és tehetnek bejelentést mindennemű káresetről, mely őket vagy környezetükben élőket érint. 
A hírt küldte: Tőzsérné Zaja Ildikó, Domoszló
 
 
Tarnaméra: Hollóháti elveszett diadémja
A Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola azzal a feladattal bízta meg a Tarnamérai Könyvtárat, hogy keresse fel azokat a gyerekeket, akikben megvan a mágia képessége Tarnamérán. A gyerekekből kialakult Dumbledore serege, s az volt a feladatuk, hogy megkeressék Hollóháti elveszett diadémját a könyvtárban. Sok nehéz feladat várt a fiatal mágusokra, de a méltók elnyerték jutalmukat a próbák végére. Nem kellett mást tenniük, mint követni a pókokat, s négy akadályt kiállniuk. 
A hírt küldte: Rauf Zsanett, Tarnaméra
 
 
Kömlő: Nyomozzunk Geronimo Stiltonnal
Április végén hirdettünk versenyt az általános iskola két negyedik osztályának. A feladat az volt, hogy kettes csoportokban olvassanak el egy-egy Geronimo Stilton könyvet, majd írjanak cikket, riportot az olvasottakból. A megírt cikkekből újságot készítettünk, melyet zsűri értékelt.
A cikkek mellett készültek illusztrációk is a kalandokhoz. A kézzel írott rövidebb, hosszabb írásokat ezután gépre vittük és elkészítettük a Rágcsáló Storyk című kiadványt. Az eredményhirdetés a könyvtárban zajlott, ahol egy egész délelőttös program várta a kis újságírókat.  A gyerekek megismerkedtek a könyvek alapján készült játékos Geronimo Stilton honlappal, színeztünk és Geronimós online kvízjátékot játszottunk. A nagy játékba annyira belefeledkeztünk, hogy elfelejtettük fényképekkel dokumentálni az eseményt, csak egy csapatfotó készült a győztes osztályról. 
 
A kömlői könyvtárban nem csak egy rettegős, nyomozós programon vettek részt a diákok, további másik két programot is szerveztek a hónap témájához. Ezekről korábban már megosztottunk egy hírt, melyet a könyvtárunk weboldalán a HEVESTÉKA menüpont alatt vagy az alábbi linken lehet megtekinteni.  
 A hírt küldte: Mércséné Huszti Mónika, Kömlő
 
  

 
 
 A bekölcei májusi Könyvet a kézbe! program szintén a weben, a hírek között tekinthető meg: Májusi Könyvet a kézbe! Bekölcén 
 
 
 
 
 
Felsőtárkány: Körözés alatt a könyvtári könyvek
A felsőtárkányi könyvtárban május 23-ig Tetthely-eltünk, azaz körözés alá vettük a könyvtári könyveket. Különös figyelmet szentelve a régóta nálunk lévő letéti állományra, vándorkönyvekre. A listánkon szereplő dokumentumoknak több mint 70%-át sikerült visszaszereznünk.  
A hírt küldte: Nagyné Farkas Anita, Felsőtárkány
 
 
 
Játsszunk együtt egész évben!
 
 
Június témája:  Mit játsszunk?
Június hónap könyve:  Dawn Isaac: 101 ötletes játék gyerekeknek a szabadban 
 
Kategória: 
Hírek: