Helytörténeti vetélkedő – Általános iskolások részére 2017


Tűzvész és újjáépítés 

A 100 évvel ezelőtti gyöngyösi nagy tűzvész emlékévében – a történelmi rendezvények sorában - ismét játékra hívjuk a városunk története iránt érdeklődő tanulókat egy helytörténeti vetélkedő keretében. Idézzük meg a nagy pusztulást, és lapozzunk bele az újjáépítés évtizedeibe!
 
Szakirodalom a felkészüléshez
 
1. „Mit láng elpusztít, láng felépíti újra” : Az 1917. május 21-i gyöngyösi tűzvész centenáriumi emlékkönyve / Vál., szerk.: Fülöp Lajos és Lisztóczky László. Gyöngyös : Vachott Sándor Városi Könyvtár, 2017. 15-41, 223-240. old.
 
 
3. A gyöngyösi víztorony / Összeáll. Szabó Béla. Gyöngyös, 1987. 1-9. old.
 
4. Dr. Puky Árpád emlékkönyv : Építkezések és városrendezés. Gyöngyös, 1927. 1-8., + 22 kép.
 
5. Üdvözlet Gyöngyösről : A régi Gyöngyös képes levelezőlapokon / Borbándi Erik, Szabó Tamás. Gyöngyös, 2016. 159-198. old.
 
 
Megtekintésre ajánlott továbbá a Mátra Múzeum időszaki kiállítása:
 
„Főnix : Gyöngyös tűzvész előtti és utáni arcai” címmel, amely 2017. augusztus 31-ig látogatható.
Megtekintését a Mátra Múzeum támogatja: a vetélkedőn részt vevő tanulóknak és kísérőtanáruknak a kiállítás megtekintése ugyanis díjtalan. A részvételi szándékot a jegypénztárban kell jelezni (iskolánként 4+1 fő kísérő). Az iskolától kérjük hozzon a csapat egy hivatalos igazolást, hogy kik azok a tanulók, akik részt vesznek a vetélkedőn.
 
A szakirodalom – az elmúlt évhez hasonlóan – digitális formában is letölthető a Vachott Sándor Városi Könyvtár honlapján keresztül. A további kutatáshoz – pl. az előzetes feladat – a könyvtár helyismereti gyűjteménye természetesen rendelkezésre áll.
 
A vetélkedő két lépcsőben zajlik:
 
Előzetes feladat
 
1. Egy tűzvész által érintett épület bemutatása
 
Válasszatok ki egy épületet, amely a tűzvész által érintett területen volt, vagy éppen annak következménye után épült. Lehet olyan is, ami leégett, megsemmisült, majd újjáépült, de akár az is érdekes lehet, ami éppen nem égett le valami miatt. Kutassatok utána és járjátok be a mai helyszínt, az adott épületet!
Dolgozzátok fel és jelenítsétek meg azt szöveggel, képekkel max. 15 diavetítéses kockán (ppt). A zsűri természetesen várja a csapat által készített, saját fotókat is – akár a csapattagok megjelenítésével is.
 
Az elkészítés határideje: 2017. okt. 16. Beadni azt a városi könyvtár helytörténeti részlegében lehet nyitva tartási időben, az említett napon 18 óráig.
 
 
2. Szóbeli vetélkedő
 
A szóbeli vetélkedőre várhatóan november elején, 9 órától kerül sor a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A pontos időpontról a csapatok további értesítést fognak kapni.
 
A zsűri ekkor fogja értékelni az előzetes feladatot, amely a vetélkedő egyik fordulója lesz. 
 
 
*
 
Jó munkát, eredményes felkészülést kíván a verseny kiírója:
Gyöngyös Város Képviselőtestülete,
valamint a Mátra Múzeum és a Vachott Sándor Városi Könyvtár munkatársai, a zsűri tagjai!

 

 
Kategória: 
Hírek: