Könyvet a kézbe! avagy Ki a szabadba!

A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék negyedik hónapját és témáját a kerti munka, a kertészkedés és a virágültetés szőtte át. A hónaphoz a Ki a szabadba! téma tartozott, melyhez Christina Freiberg: 500 kerti ötlet c. könyvét ajánlottuk a HEVESTÉKA Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer települései számára. 

Áprilisban sokan szerveztek programot a Föld napja alkalmából, s több településen is csere-beréltek növényeket és ültettek szebbnél szebb virágokat. A települések által szervezett programokon most főként iskolások és felnőttek szorgoskodtak, akik nem csak a könyvtári helyiséget, de a könyvtár környezetét is virágokkal szépítették. Így lett áprilisban nagyon sok településen is zöld - vagy éppen virágba borult - könyvtár!

Az áprilisban szervezett programok közül ismételten csak néhányat sorolunk fel, a teljesség igénye nélkül.

 
Feldebrő:
Borsóvirág Úrnő és Kukorica uraság 
A „Hogyan házasodott össze Borsóvirág Úrnő Kukorica urasággal?” c. népmese meghallgatása után kukoricát és borsót ültettünk. Közben beszélgettünk a konyhakerti növényekről, hogy mit minek a közelébe érdemes ültetni, valamint arról, hogy a magunk által termelt zöldségfélék sokkal egészségesebbek. Majd minden gyerek kihúzott egy mesejelentet, amit rárajzolt egy mesetérképre. 

Fátyolvirág mag ültetése a 2. osztályos diákokkal
 
„Az üres virágcserép” c. népmese meghallgatása után fátyolvirág magot ültettünk cserépbe, s közben arról beszélgettünk, hogy a magból hogyan lehet palántát nevelni, melyet később kiültethetünk majd a kertbe. Ezt követően papírból virágot hajtogattunk. 

Kardvirág ültetése a 3. osztályosokkal
 „A virágsziget” c. mese meghallgatása után kardvirágot ültettünk a könyvtár előtti kiskertben, és közben megbeszéltük, a méhek és pillangók számára mit is jelent egy-egy növény. A kardvirág ültetésével a méheknek és pillangóknak szerettünk volna „kedveskedni”, valamint környezetünket is szépíteni ezáltal. Ezt követően papírból pillangót hajtogattunk, majd könyveket nézegettünk a témával kapcsolatban.
 
Kerteljünk! - Természet közeli kertelés évszakokra bontva
Máthé Orsolya először röviden bemutatta a Banya-Tanya Alapítvány példaértékű tevékenységét, majd szólt a tájfajta vetőmagokról, a természet folyamatait követő kertészkedésről és a bio növényvédelemről.
Az előadó olyan praktikus dolgokat osztott meg velünk, amely megkönnyíti a kertészkedést, s olyanokat is elmondott, amelyekkel egészségesebb zöldségeket, gyümölcsöket termeszthetünk.
A gyomnövények eddig számunkra ismeretlen felhasználási módjairól is sok érdekeset megtudtunk, melyeket jól hasznosíthatunk saját kiskertünkben is.
Nagy sikert aratott a magbörze is, amellyel kapcsolatban saját tapasztalatainkat is megosztottuk egymással.
Vadásziné Varga Éva, Feldebrő
 
 
Kömlő: 
Föld napja és totózás 
 
A Könyvet a kézbe! közösségépítő játék Ki a szabadba! programjának részét képezte a könyvtári foglalkozásunk, melyet a Föld napjával kapcsoltunk össze. A 8. osztályosok vállalkoztak arra, hogy különböző feladatlapokat és totókat kitöltve próbára tegyék tudásukat, hogy megtudják, mennyire jártasak a Földdel és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kérdésekben.
 
 
Virágágyás készítése és virágültetés iskolásokkal
A kömlői iskolaépület előtti parkosított részben ágyásszegélyből formáztunk meg a nyolcadikos gyerekekkel egy nyitott könyvformát. Míg a fiúk serényen ástak és lapátoltak, addig a lányok sövény nyírtak. Miután elkészült a virágágyás, megérkeztek a negyedikes napközisek, akik szinte versengtek, hogy ki melyik virágot ültesse el. A gyerekek javaslatára a „nyitott könyvünkbe” a virágokból sorok születtek, sőt még oldalszám is került a virágos könyvágyásba. A jókedv innen sem hiányzott. A dolgos kezek hamar a földbe helyezték a virágokat, majd bőségesen meglocsolták. 
Mércséné Huszti Mónika, Kömlő
 
 
Fedémes: Közös virágültetés
A Könyvet a kézbe! közöséégépítő játék áprilisi témája a Ki a szabadba! téma volt. Polgármesterünk segítségével 24 tő muskátlit sikerült beszerezni, melyeket balkonládákba ültettünk, s a könyvtár és az iskolaépület ablakát díszítettük vele. A virágültetést beszélgetéssel, közös énekléssel tettük még színesebbé. 
Varga Ferencné, Fedémes
 
 
 
Apc: Közös verselés a könyvtár teraszán
 Költészet napja alkalmából kitelepültünk a könyvtár teraszára és elkezdtünk verselni. Az óvodások is eljöttek, közösen minden csoport mondott egy-egy verset. Az iskolások, ahogy idejük engedte, osztályonként látogattak meg minket. Csoportosan és külön-külön is mondták az ismert költők írásait. A felnőttekkel és a helyi költőink vezetésével csak ontottuk a verseket egymás után. József Attila Tiszta szívvel c. versét el is énekeltük. 
Kovács Tiborné, Apc
 
 
 
 
Május témája: Rettegés magas fokon
Május hónap könyve:
Roberrt Galbraith (J. K. Rowling): Gonosz pálya - Cormoran Strike újabb kalandja
 
 
Játsszunk együtt egész évben! 
 
 

 

Kategória: 
Hírek: