Könyvajánló - 2017. május

Balázsy Panna: Szandra és a 3. b – Csobbanós. Bp. Manó Könyvek, 2017.

Szia!
Itt ismét Szentesi Szandra, aki épp sikeresen teljesítette a 3. osztályt. Hogy ilyenkor mi van? ó, ió, ció, áció, káció, akáció, VAKÁCIÓ! Annyira vártam már, de még sokkal jobb, mint ahogy elképzeltem. Utazunk, táborozok és nagyokat csobbanok. És még Brúnó is feltűnik valahogy mindenhol...szerencsére. És bármilyen hihetetlen, ezen a nyáron tíz éves lettem. Szinte tini. Hurrá! Ha nem hiszed, itt az ideje nekiállnod elolvasni!

Bíró Szabolcs: A sárkány, aki nem akart aludni. Bp. Manó Könyvek, 2017.

Sárkányfi, a sokszögletű kerekerdő szelíd, játékos lakója felesleges időpocsékolásnak tartja az alvást. Egy este elhatározza, hogy többé nem hajlandó aludni. Elindul hát az erdőben, hogy társakra találjon az éjszakai időtöltéséhez. Különös útja során találkozik Kuruttyal, a békával, Fincivel, a mezei egérrel, Usus-szal, az örvös medvével, és Aszklépiosszal, az erdei siklóval, akiknek azonban nem fűlik a foguk az éjjeli játszáshoz. Vajon miért küldik el mindnyájan Sárkányfit? És vajon, ha mindenki alszik, akkor Strix, a bölcs, öreg, szakállas bagoly miért van ébren? Talál-e a kis piros sárkány éjszakai játszótársat, vagy helyette megtanulja, hogy pihenésre mindenkinek szüksége van? Na és milyen ára van annak, ha valaki éjszakánként szeretne ébren lenni? Bíró Szabolcs első mesekönyve ezekre a kérdésekre keresi a választ, és leginkább azoknak a kis sárkányoknak szól, akik szintén úgy gondolják, hogy aludni teljesen felesleges dolog.

Kertész Erzsi: Göröngyös úti iskola – Lássatok csodát! Bp. Cerkabella Könyvkiadó, 2017.

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármely másik iskola. Itt is mindig történik valami. Most éppen Arika, egy másodikos kislány kerül az események középpontjába. Azt állítja, hogy a dúsgazdag svájci rokonai egy vidámparkszerű kastélyban élnek. Nyáron meglátogatja őket, és magával vihet még valakit. De ki legyen az? Az osztályban hatalmas versengés indul Arika barátságáért. Vajon igaz-e a csodás svájci történet, vagy csak a kislány regényes képzeletének a műve? Kiderül a könyvből! 

Berndt Flessner: Jövőkutatás – Pillantás az ismeretlenbe. Bp. Babilon Kiadó, 2017. (Mi micsoda)

Az embert mindig is izgatta, mit hoz a holnap. Az őskorban a jövőt a jelen megismétlődésének tekintették. Azt gondolták, ahogyan a természet ismétli önmagát, úgy az idő kereke is csak körbeforog. Később az ókor embere jósok közreműködésével próbált meg utánajár¬ni az eljövendő ismeretlen titkainak. Napjainkban orákulumok helyett a jövőkutató tudósok igyekeznek megjósolni a jövőt. Vajon elhihetjük nekik az óriásvárosokról, robotokról, gondolkodó házakról, lebegő autókról szóló víziókat?

Kalapos Éva: D.A.C. 6. – Éretté nyilvánítva. Bp. Menő Könyvek, 2017.

A D.A.C. története a végéhez ér, de előtte még Flórának és barátainak komoly döntéseket kell hozniuk a jövőjükkel kapcsolatban. Egyetem vagy munka? Mennyit ér a szerelem és a barátság, mennyit a saját célok? Megoldható-e, hogy egyszerre legyen minden a miénk? Az idők változnak, egyvalami viszont soha: Flóra, Zsani, Ági, Ákos, Ginny, Dani és a többiek, a D.A.C. csapata vállvetve küzd az akadályok ellen, sok nevetéssel, sírással és rengeteg szeretettel.

Eve Ainsworth: Belezúgva. Bp. Tilos az Á Könyvek, 2017.

A szerelem fáj... De biztos, hogy ennyire kell fájnia?
Anna épp kamaszkorának leggyötrőbb korszakát éli, tele fájdalommal és kiszolgáltatottsággal, de váratlanul belép az életébe a menő és nagyon vonzó Will. Anna a gyorsan szárba szökkenő kapcsolatban találja meg az áhított vigaszt és reményt. Will nemcsak helyes srác, de olyan odaadóan szereti, ahogy a lány legmerészebb álmaiban sem képzelte. A fiú ugyanakkor szeszélyes és kiszámíthatatlan, napról napra kezdi elszakítani a barátaitól, és mindentől, ami addig fontos volt neki. Azt akarja, hogy az övé legyen, csakis az övé. És közben fenyegetően magasodik föléjük egy sötét titok...

 

Könyvtári ajánló - VSVK: 
Hírek: