A könyvtár rövid története 5.

Internet: Az olvasóteremben 5 modern konfigurációjú számítógép áll az olvasók rendelkezésére. Szolgáltatásaink:

  • Internet használat
  • Irodai programok használata (Word, Excel)
  • Nyomtatás, szkennelés
  • Adatmentés floppyra vagy CD-re
  • Információ nyújtás a számítógép használatával kapcsolatban

Ezen szolgáltatásunkat csak olvasójeggyel lehet igénybe venni.

Ma a városi könyvtár közel 170 ezres állománnyal rendelkezik, beleértve az újhatvani fiókkönyvtárat, - mely az új városrészben működik gyermek és felnőtt - és a központi épületben lévő gyermekkönyvtár állományát is. Különgyűjtemények a helytörténeti és a zenei részleg.

A számítógépesítés 1999-ben kezdődött el, szerver és 10 gép került az épületbe a telematikai pályázaton nyert összeg segítségével. A helyi hálózat kiépítése folyamatban van. Jelenleg 7 gépen folyik az állomány gépre vitele. A TEXTLIB integrált könyvtári rendszer segítségével végezzük az állomány retrospektív konverzióját.

A könyvtár a város kulturális életében központi szerepet tölt be, a több évtizedes színvonalas és sokoldalú tevékenységének köszönhetően. Békés György igazgató szavait idézve: „… nemcsak a város adhat rangot egy könyvtárnak, hanem a jó könyvtár is rangot adhat a városnak, ha mindaz a szellemi érték, ami a könyvtárban fellelhető, tényezőjévé válik a város szellemi életének.”

A könyvtár épülete ad otthont néhány különgyűjteménynek is: itt található Kocsis Albert hatvani hegedűművész, Gódor Kálmán hatvani festőművész és Perei Zoltán grafikusművész hagyatéka is. 2002-ben újabb különgyűjteménnyel gazdagodott az intézmény. Itt lelt otthonra Dr. Chikán Bálint – a fiatalon elhunyt művészettörténész - hagyatéka, az Amerikában elhunyt Sulyok Dezső hagyatéka.