A könyvtár rövid története 4.

1997-ben a könyvtár pályázati és önkormányzati pénzből hozzákezdett az épület átalakításához. Pénzügyi források hiányában az átépítésnek csak az első szakasza valósult meg ( tetőtér, aula kialakítása ). Az építkezés második szakasza (könyvtári övezetek kialakítása) 2001-ben kezdődött el és 2002 májusában fejeződött be. A könyvtár ekkor nyerte el jelenlegi formáját.

Jövőkép:

Jövőképünkben olyan könyvtár szerepel, amely ki tudja elégíteni Hatvan város 25.000 lakosának igényeit. Évente 50.000 látogatót fogad. Az olvasói igényeket jól szervezett és feltárt gyűjteménnyel és közel 170.000 dokumentummal elégíti ki. Olvasó-barát szolgáltatásokat nyújt, mind a klasszikus könyvtári és az új típusú információ szolgáltatások terén. Egy olyan intézménnyé szeretnénk válni Hatvan város életében, amely kultúrált lehetőséget ad a tanuláshoz, képzéshez, önképzéshez. A könyvtári szolgáltatások mellett változatos kínálatot nyújt a lakosságnak, a civil szervezeteknek. Jelen van a térségfejlesztésben a helyi Európai Uniós felzárkózási stratégiában. Eszközeivel, hatásrendszerével ösztönzi a gazdasági életet. Javítja az állampolgári közéletet és városunk megtartó erejét. Értékteremtő tevékenységével hozzájárul a városban a „szellemi otthonteremtéshez”.

A 90-es évek elején már sürgető kényszerként jelentkezett a számítástechnika eredményeinek korszerű követelményeinek felhasználása is. A számítógépes rendszer kialakítására költségvetési fedezet nem állt rendelkezésre, ez később szakmai összefogással és a pályázati rendszer lehetőségeinek és rugalmasságának köszönhetően megoldódott. Ma már számos felhasználóbarát számítógépes program segíti a könyvtár tájékoztató munkáját és elkezdodött a könyvtári állomány számítógépes feldolgozása, az on-line katalógus kiépítése is.